Πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αστέγων βγαίνει στον «αέρα» τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επιχορηγήσει επιχειρήσεις ώστε να απασχολήσουν το προσωπικό που θα καταρτιστεί σε τομείς υψηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με το insider, ωφελούμενοι του έργου είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο , που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του ΕΕΕ (μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται έως το ποσό των 151.666.000 ευρώ και βαρύνει τον προϋπολογισμό της .

Το έργο διακρίνεται σε δύο προγράμματα :

Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που αφορά σε κατάρτιση και πιστοποίηση σε τομείς υψηλής ζήτησης.

Η Δράση αφορά έως 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. οι οποίοι είναι Δικαιούχοι του ΕΕΕ, έχουν υποδειχθεί σε επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους της Δ.ΥΠ.Α. και έχουν προεπιλεγεί από αυτές. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων υλοποιείται μέσω της παροχής δια ζώσης προγραμμάτων ΣΕΚ διάρκειας 80 ωρών έως τον Δεκέμβριο του 2024. Την κατάρτιση των ωφελούμενων ακολουθεί πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Το κόστος ανά ώρα κατάρτισης για τους παρόχους κατάρτισης ορίζεται σε 4,5 ευρώ (συνολικά 360 ευρώ) στο οποίο περιλαμβάνεται το κόστος για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των καταρτιζόμενων. Για τους καταρτιζόμενους το εκπαιδευτικό επίδομα ορίζεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης (συνολικά 400 ευρώ) μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.

Πρόγραμμα Απασχόλησης που αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης για 12 μήνες, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Θα προσληφθούν οι ωφελούμενοι οι οποίοι ολοκλήρωσαν το εν λόγω πρόγραμμα κατάρτισης και έλαβαν πιστοποίηση.

Οι επιλέξιμες δαπάνες δίνονται με τη μορφή επιχορήγησης (με ανώτατο όριο τα 1.118 ευρώ μηνιαίως) ανά ωφελούμενο και αφορούν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για δώδεκα μήνες πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβάνοντας τις μηνιαίες μικτές αποδοχές, τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές καθώς και τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής/χρηματοδότησης στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης Gov.gr αμέσως μετά την προκήρυξή του από τη ΔΥΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025