Τι αναφέρει ο για τους οδηγούς

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την απαγόρευση καφέ στο . Τι ακριβώς ισχύει όμως με τον ΚΟΚ και τι θα λέει ο νέος νόμος;

Το άρθρο 13 του ΚΟΚ αναφέρει χαρακτηριστικά για τους οδηγούς:

«Κάθε κινούμενο όχημα ή συνδυασμός οχημάτων επιβάλλεται να έχει οδηγό. 2. Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα του ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά, που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.»

Έτσι, καθώς ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, θεωρείται παράβαση το να πίνει καφέ οδηγώντας όπως αντίστοιχα να τρώει ένα σάντουιτς καθώς όπως είναι λογικό περιορίζει την ελευθερία των κινήσεων ώστε να γίνουν οι αναγκαίοι χειρισμοί.

Με βάση λοιπόν το παραπάνω άρθρο του ΚΟΚ, εναπόκειται στην Τροχαία να κόψει πρόστιμο σε έναν οδηγό, όταν για παράδειγμα κρατάει στο ένα χέρι το τιμόνι και στο άλλο καφέ, σάντουιτς, κλπ.

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για κάτι νέο, απλά στην πράξη δεν εφαρμόζεται ποτέ, όπως και πάρα πολλές άλλες διατάξεις του ΚΟΚ.

Όσο για την περίπτωση να απαγορεύεται στον νέο ΚΟΚ να έχεις καφέ μέσα στο αυτοκίνητο, αυτό δεν ισχύει, αφού θα ισχύουν ξανά τα παραπάνω πάντα με σκοπό να συνεχίζει να έχει ο οδηγός ελευθερία κινήσεων την ώρα που οδηγεί.

Εξάλλου, θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε παραβάτες ακόμη και πίνοντας νερό από ένα μπουκάλι, καθώς δεν έχουμε τον έλεγχο του οχήματος και της κυκλοφορίας για λίγα κρίσιμα δευτερόλεπτα.

Καφές στο αυτοκίνητο: Το πρόστιμο

Σύμφωνα με τον νόμο, αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 3 του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα.