Ξέρουμε ότι δουλειά και ευθύνη τόσο του σχολείου όσο και του οικογενειακού περιβάλλοντος είναι, μεταξύ άλλων, να ενθαρρύνουν τα παιδιά να να μαθαίνουν από τα λάθη τους, να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους ευφυΐα και να αποκτήσουν μηχανισμούς διαχείρισης των συναισθημάτων τους.

 

Τα παραπάνω βοηθούν τα παιδιά να εξελιχθούν σε ανθεκτικότερους ενήλικες που μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις χωρίς φόβο! Πράγματι, όταν επανακαθορίζουμε τα λάθη μας και τα νοηματοδοτούμε ως ευκαιρίες…

  • αναπτύσσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
  • παραμένουμε θετικοί και αισιόδοξοι, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις
  • γινόμαστε προσαρμοστικοί και πρόθυμοι να μάθουμε και να πειραματιστούμε

 

Το παράσημό μου: Μια δραστηριότητα για παιδιά 

 

Πώς όμως μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα παραπάνω; Το παράσημό μου αποτελεί μια διαδραστική δραστηριότητα που ενθαρρύνει τα παιδιά να ανακαλύψουν τα δυνατά τους σημεία και να τους δώσουν την προσοχή που τους αξίζει!

 

Υλικά:

 

Χαρτόνι (διαφόρων χρωμάτων)

Ψαλίδι

Κόλλα

Μαρκαδόροι ή στυλό

Χρυσόκολλα ή γκλίτερ (προαιρετικά)

Κορδέλες ή υφασμάτινες ταινίες

Καρφίτσες ή αυτοκόλλητα

 

Οδηγίες:

 

  • Κόψτε το χαρτόνι: Κόψτε ένα κυκλικό ή οβάλ σχήμα από το χαρτόνι. Αυτό θα είναι η βάση του παρασήμου σας.
  • Δημιουργήστε τα σιρίτια: Κόψτε μικρά κομμάτια χαρτονιού σε σχήμα κορδέλας.
  • Γράψτε τα δυνατά σημεία: Ζητήστε από τα παιδιά να σκεφτούν τα δυνατά τους σημεία ή τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν μοναδικούς. Γράψτε κάθε δυνατό σημείο σε ένα σιρίτιο με μαρκαδόρο ή στυλό. Για παράδειγμα, “Ευγενικός”, “Δημιουργική”, “Καλός φίλος”, “Επίμονη”.
  • Διακοσμήστε το παράσημο: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε γκλίτερ για να κάνετε το παράσημο πιο λαμπερό. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε κορδέλες ή υφασμάτινες ταινίες, τις οποίες θα κρεμάσετε στο κάτω μέρος του παρασήμου.
  • Στερεώστε τα σιρίτια: Κολλήστε τα σιρίτια γύρω από την άκρη του παρασήμου.
  • Προσθέστε καρφίτσα ή αυτοκόλλητο: Στερεώστε μια καρφίτσα ή αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος του παρασήμου.

 

Η δραστηριότητα Το Παράσημό μου αποτελεί μέρος του βιβλίου της Δέσποινας Μαλλίδου, . Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Express Publishing.

 

Κατεβάστε τον πλήρη οδηγό της Express Publishing και ανακαλύψτε 5+2 δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας προκειμένου να περάσετε ποιοτικό χρόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών!