Όσοι γυρνούν από διακοπές πρέπει να φορούν μάσκες και να κάνουν τεστ, συστήνουν οι επιστήμονες εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνταγογραφούνται καθημερινά πάνω από 420 αντιικά φάρμακα ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία φτάνουν τις 100 την ημέρα.

Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι, καθώς, όπως λένε, φέτος εμβολιάστηκαν, μόλις 270.000 άτομα για τον κορονοϊό, όταν για την γρίπη έγιναν πάνω από 3 εκατ. εμβολιασμοί.
Advertisement

Ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν εμβολιαστεί είναι εκείνοι που νοσούν πιο βαριά.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν 38 νεκροί από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα, την στιγμή που έχουμε όλα τα μέσα στην διάθεσή μας. Έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια.. Αυτοί που γυρνούν από τις διακοπές να φοράνε μάσκες, να κάνουν τεστ, να μην έρχονται σε επικοινωνία με τους ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”.

Έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού παρατηρείται σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς, καθώς ο συγχρωτισμός ευνοεί την μετάδοση του ιού.

«Η έξαρση έχει σχέση με την κινητικότητα και τον συνωστισμό. Και το καλοκαίρι μπορεί να προσβάλει, και τον χειμώνα μπορεί να προσβάλει. Άρα περιμέναμε αυτή την έξαρση, δεν περιμέναμε όμως τις συνέπειες τις τραγικές», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κορύφωση του καλοκαιρινού κύματος θα έρθει στο τέλος του μήνα, όταν θα επιστρέψουν και οι τελευταίοι από τις διακοπές τους