Σε έντονους ρυθμούς εργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με σκοπό τη διαμόρφωση του νέου δείκτη , βάσει του οποίου θα γίνεται πλέον ο υπολογισμός των αποδοχών.

Ο νέος δείκτης, ο οποίος θα έχει ως αποτέλεσμα πλέγμα αλλαγών, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος πριν αλλάξει ο χρόνος, ώστε να τεθεί από 1η Ιανουαρίου σε εφαρμογή.

Στην πραγματικότητα, ο δείκτης θα αντικαταστήσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού των αποδοχών από συντάξεις. Φέτος και πέρυσι οι αυξήσεις που καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους υπολογίστηκαν βάσει του πληθωρισμού. Από το επόμενο έτος μεγαλώνει η πιθανότητα οι συνταξιούχοι να δουν μεγαλύτερες αυξήσεις.

Κι αυτό, γιατί με τον δείκτη μισθών η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση που θα προέκυπτε αν η μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών συνεχιζόταν να γίνεται με βάση τον πληθωρισμό.

Η μέση αύξηση μισθών για το 2024 κινείται στην περιοχή του 5%, ενώ ο πληθωρισμός στο 2,9%. Οπότε σε περίπτωση που ο δείκτης μεταβολής μισθών «κλειδώσει» στο 5%, τότε οι αποδοχές του 2024 για όσους συνταξιοδοτηθούν με το νέο σύστημα το 2025, θα αυξηθούν κατά 5%, ενώ με τον πληθωρισμό θα αυξάνονταν κατά 2,9%.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ