Τον “κώδωνα του κινδύνου” κρούουν οι φαρμακοποιοί αναφορικά με τις ελλείψεις σε που, όπως λένε, είναι πολύ πιθανό να ενταθούν μέσα στον Αύγουστο.

Την ώρα που 217 σκευάσματα, σύμφωνα με τη λίστα του ΕΟΦ, βρίσκονται σε έλλειψη, οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι τον Αύγουστο η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, καθώς τον μήνα αυτό τόσο τα εργοστάσια, όσο και οι φαρμακαποθήκες κλείνουν λόγω καλοκαιριού και τα αποθέματα που υπάρχουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. “Υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα το καλοκαίρι”, λένε οι φαρμακοποιοί, με τους καταναλωτές να δηλώνουν “αγανακτισμένοι” από την κατάσταση.

Έκκληση να μην σταματήσει η προμήθεια με φάρμακα

Όπως αναφέρει ο ANT1, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και τις εταιρείες που εισάγουν φάρμακα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά να μην κλείσουν τα τμήματα που προμηθεύουν με φάρμακα τις φαρμακαποθήκες τον Αύγουστο.

“Δέκα Αυγούστου αδειάζουν οι φαρμακαποθήκες. Δεν δίνουν αποθέματα δύο μηνών σε έναν”, λέει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και προσθέτει: “Εδώ δίνουμε έναν αγώνα Είναι που είναι ελλειπτικά κάποια πράγματα, εφόσον τελειώσουν τα αποθέματα το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτή τη στιγμή από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν φάρμακα για το ζάχαρο, για τη χοληστερίνη, αντιβιώσεις και αντικαρκινικά φάρμακα. Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί προτείνουν στους ασθενείς, εφόσον κάποιο φάρμακο που λαμβάνουν είναι σε έλλειψη, να μην διστάζουν να πάρουν κάποιο γενόσημο, σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό τους.

Μάλιστα, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο τον Αύγουστο στα νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό παραθεριστών.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ