: Εκπλήξεις κρύβουν που αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου για τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν ήταν οι αναμενόμενες, με αποτέλεσμα η πτώση που είχε εκτιμηθεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, λόγω του αυξημένου επιπέδου δυσκολίας των θεμάτων σε μαθήματα όπως τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Φυσική, να μην είναι τόσο καθολική.

Νομικές και πολυτεχνικές φαίνεται ότι θα υποχωρήσουν φέτος, με τις κορυφαίες Πολυτεχνικές να χάνουν ακόμα και πάνω από 470 μόρια, ενώ πιο συγκρατημένη αναμένεται να είναι η πτώση στις Νομικές.

Οι Ιατρικές, που πέρσι η σχολή της Αθήνας «έσπασε το φράγμα» των 19.000 μορίων, φαίνεται ότι θα εκτοξευτούν περαιτέρω φέτος, καθώς οι υποψήφιοι είχαν εντυπωσιακές επιδόσεις παρά το αυξημένο επίπεδο δυσκολίας.

Στις Σχολές Οικονομικών, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρές αυξομειώσεις που σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν την πορεία των περσινών βάσεων.

Ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης, σύμβουλος σπουδών και καριέρας της PIXIDAedu, διενήργησε τη σύνταξη της μελέτης για την πορεία των φετινών βάσεων μετά τις πανελλήνιες με αλγόριθμο που έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι εκτιμήσεις αφορούν αποκλειστικά σχολές και τμήματα που επιλέγονται από ένα επιστημονικό πεδίο και δεν έχουν ειδικό μάθημα, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ακρίβεια της εκτίμησης.

Το eleftherostypos παρουσιάζει τις εκτιμήσεις βάσεων για τις ιατρικές ασχολές.

: Ανοδος έως 220 μόρια στις Ιατρικές

Η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς είναι οι Ιατρικές Σχολές, που φλερτάρουν όλες από 18.400 μόρια και πάνω, με αυτή της Αθήνας να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 19.110 .

Με ελάχιστες εξαιρέσεις που συνδέονται με τη ζήτηση από τους υποψηφίους, το 3ο επιστημονικό πεδίο είναι το μόνο που εκτιμάται ότι θα καταγράψει καθολική (σχεδόν) αύξηση από 10 έως και 220 μόρια. «Η ανοδική τάση εκδηλώνεται με έως και 230 μόρια σε υψηλόβαθμα τμήματα έως 10 μόλις μόρια σε τμήματα με μόρια που τείνουν στις 10.000. Παρατηρούμε ότι στις φετινές πανελλήνιες η χαμηλότερη επίδοση στη Φυσική (κατά μέσο όρο 1,3 μονάδες στα 20) αντισταθμίστηκε πλήρως από την υψηλότερη επίδοση στη Βιολογία (κατά μέσο όρο 1,1 μονάδες στα 20) και με το παραπάνω από την υψηλότερη επίδοση στη Χημεία (κατά μέσο όρο 1,5 μονάδες στα 20), σημειώνει ο κ. Παπαγιαννούλης.

Η τελευταία (σε σειρά βάσης εισαγωγής) Ιατρική εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 18.430 μόρια, ενώ εξίσου δημοφιλείς σχολές όπως Κτηνιατρική, Φαρμακευτική και Οδοντιατρική αναμένεται ότι θα εκτοξεύσουν τις βάσεις τους ακόμα και κατά 230 μόρια.

Μικρότερες αυξήσεις των 40 με 70 μορίων αναμένονται στα τμήματα με παραϊατρικά επαγγέλματα, οι βάσεις των οποίων κινούνται μεταξύ 11.000 και 15.000 μορίων.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ