Ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές Αρχές τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού, που καταγράφονται και στη χώρα μας, αφού φαίνεται πως σαρώνει η νέα μετάλλαξη FLiRT.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ο όρος «FLiRT» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ολόκληρη οικογένεια διαφορετικών παραλλαγών – συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών KP.2, JN.1.7 και οποιωνδήποτε άλλων παραλλαγών που αρχίζουν με KP ή JN – οι οποίες φαίνεται να έχουν πάρει ανεξάρτητα το ίδιο σύνολο μεταλλάξεων. Αυτό ονομάζεται συγκλίνουσα εξέλιξη. Είναι όλοι απόγονοι της παραλλαγής JN.1 που ήταν κυρίαρχη στις ΗΠΑ κατά τους τελευταίους μήνες. Οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις στις οποίες αναφερόμαστε ως «FLiRT» ή «FLip», σχετίζονται με συγκεκριμένες θέσεις στην πρωτεΐνη που προκαλεί τη νόσο COVID-19, σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για τις θέσεις 456, 346 και 572.

Έτσι, οι ιοί – όπως ο SARS-CoV-2 – μεταλλάσσονται συχνά και όταν μεταλλάσσονται, για να αποφύγουν την αναγνώριση από τα αντισώματα, συχνά αποδυναμώνεται η ικανότητά τους να συνδέονται με τα κύτταρα που θέλουν να μολύνουν. Στη συνέχεια, βλέπουμε να εμφανίζονται μεταλλάξεις που βελτιώνουν αυτή την ικανότητα πρόσδεσης. Αυτός είναι ένας κύκλος που έχουμε δει πολλές φορές με τον SARS-CoV-2. Το γεγονός ότι αυτές οι διαφορετικές παραλλαγές παίρνουν τις ίδιες μεταλλάξεις, λέει στους ιολόγους ότι αυτός ο συνδυασμός μεταλλάξεων βοηθά τον ιό να επιτύχει αυτούς τους στόχους πιο αποτελεσματικά.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης FLiRT

Όσον αφορά στα συμπτώματα, δεν βλέπουμε κάτι νέο ή διαφορετικό με αυτές τις παραλλαγές. Συνεχίζουμε, δηλαδή να βλέπουμε πιο ήπιες ασθένειες, αλλά αυτό πιθανότατα δεν οφείλεται στο ότι ο ιός είναι πιο ήπιος, αλλά στο ότι η ανοσία μας είναι τώρα πολύ ισχυρότερη. Ύστερα από χρόνια εμβολιασμών και λοιμώξεων, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι πιο ικανό να καταπολεμήσει μια λοίμωξη χωρίς να ανησυχεί τόσο πολύ για σοβαρή ασθένεια

Η περίοδος μολυσματικότητας για αυτές τις παραλλαγές FLiRT παραμένει η ίδια με την JN.1 και τις προηγούμενες παραλλαγές Omicron: Μετά την έκθεση, μπορεί να χρειαστούν πέντε ή περισσότερες ημέρες μέχρι να εμφανίσετε συμπτώματα, αν και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα. Είστε μεταδοτικοί μία έως δύο ημέρες πριν εμφανίσετε συμπτώματα και μερικές ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Βέβαια, όπως και με τις προηγούμενες παραλλαγές, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ανιχνεύσιμο ιό έως και μία εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Το self test παραμένει ένα πραγματικά σημαντικό εργαλείο για να γνωρίζετε αν θα μπορούσατε ενδεχομένως να μολύνετε άλλους.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού είναι τα εξής:

Ρινική συμφόρηση ή ρινική καταρροή

Πονόλαιμος

Κόπωση

Πονοκέφαλος

Βήχας

Μυϊκοί ή σωματικοί πόνοι

Πυρετός ή ρίγη

Ναυτία ή έμετος

Διάρροια

Απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και η νέα παραλλαγή

Μια μόλυνση από την παραλλαγή JN.1 θα πρέπει να παρέχει αρκετά ισχυρή προστασία από όλες τις παραλλαγές του FLiRT. Η διαφορά μεταξύ του JN.1 και αυτών των παραλλαγών είναι μόνο μία ή δύο αλλαγές αμινοξέων, οπότε εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά άλλα σημεία στα οποία μπορούν να προσδεθούν τα αντισώματα. Η μόλυνση από μια παραλλαγή παλαιότερη από την JN.1 είναι λιγότερο πιθανό να προσφέρει τόση προστασία.

Πάντως, κατά της μετάλλαξης JN.1, το εμβόλιο που σχεδιάστηκε, παράγει κάποια αντισώματα. Δεν έχουν γίνει ακόμη μελέτες με ορισμένες από αυτές τις νεότερες παραλλαγές. Έχουν περάσει, επίσης, αρκετοί μήνες από τότε που πολλοί άνθρωποι έλαβαν την τελευταία δόση του εμβολίου και αυτή η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Τέλη Ιουλίου η αποκλιμάκωση»

Ανοδικά κινούνται τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας αφού, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (11/7) από τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 575 νοσηλείες και 21 θάνατοι σε μία εβδομάδα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, αναφέρθηκε στη νέα μετάλλαξη FLiRT, την Τετάρτη (10/7), εν μέσω πολλών κρουσμάτων κορονοϊού, και εκτίμησε πότε πρέπει να αναμένεται αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Το στέλεχος αυτό έχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας με άλλα γνωστά στελέχη, καθιστώντας το πιο ικανό να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν προηγούμενες νόσοι ή εμβολιασμοί. […] Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις. Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν χαμηλές».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι επίσης χαμηλός, κυρίως σε άτομα με πολλαπλές νοσηρότητες. […] Η προέλευση των μεταλλάξεων δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί, αλλά η επιτήρηση συνεχίζεται και δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό». Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ωστόσο, υπενθύμισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και η έγκαιρη διεξαγωγή τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων. «Η αρχική θεραπεία εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η έξαρση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς το τέλος Ιουλίου, με την πανδημία να φτάνει σύντομα στο πλατό της.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ