Στο επίκεντρο των δικαιούχων βρίσκονται οι συνταξιούχοι, τα άτομα που λαμβάνουν το επίδομα παιδιού και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς και τα ΑμεΑ.
Αυτές οι ομάδες έχουν περιληφθεί στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου για να ωφεληθούν από το έκτακτο επίδομα που θα προκύψει από αυτά τα έσοδα.
Βάσει των τελευταίων πληροφοριών, τα μέτρα που εξετάζονται για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης περιλαμβάνουν:
Χορήγηση επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους που δεν επωφελήθηκαν από τη φετινή αύξηση των συντάξεων.
Οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ στους συνταξιούχους που η προσωπική τους διαφορά δεν υπερβαίνει τα 10 ευρώ.
Αύξηση της δόσης του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Οικονομική ενίσχυση προς τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).
Οι ενισχύσεις αυτές αναμένεται να καταβληθούν πριν από τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ, καθώς και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ.
Επιταγή ακριβείας: Ποιοι θα λάβουν τελικά το έκτακτο επίδομα
Οι δικαιούχοι της νέας οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ περιλαμβάνουν τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή εκείνους με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ, και λαμβάνουν συνολικές κύριες συντάξεις μέχρι 700 ευρώ, με περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους να είναι δικαιούχοι.
Το περασμένο έτος, το κριτήριο για την παροχή της ενίσχυσης ήταν να έχουν οι συνταξιούχοι προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και μηνιαίες κύριες συντάξεις προ φόρου μέχρι 1.600 ευρώ. Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση κυμαινόταν τότε από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου του μήνα Νοεμβρίου 2023.
Επιπλέον, τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τα 150 ευρώ θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν κανονικά την προγραμματισμένη αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Η ενίσχυση των 150 ευρώ θα παρασχεθεί επίσης στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ.
Το κόστος της οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ ανέρχεται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Επιπροσθέτως, 750.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και σύνταξη μέχρι 1.600 ευρώ τον μήνα θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το επίδομα θα δοθεί σύμφωνα με την περσινή κλιμάκωση: για συνολική σύνταξη έως 700 ευρώ θα καταβληθεί 200 ευρώ, για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ το επίδομα θα είναι 150 ευρώ, και για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ το επίδομα θα φτάνει τα 100 ευρώ.
Αυτές οι παροχές θα είναι αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες, δεν θα δεσμεύονται ούτε θα συμψηφίζονται με οποιαδήποτε χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δομές τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον, αυτές οι παροχές δεν θα υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.
Επιταγή ακριβείας: Ποιοι θα λάβουν τελικά το έκτακτο επίδομα
Περίπου ένα εκατομμύριο δικαιούχοι των επιδομάτων παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και άλλων προνοιακών επιδομάτων είναι προτεινόμενοι για να λάβουν την επιταγή ακρίβειας μέσω αυξήσεων στις δόσεις των επιδομάτων τους, ακολουθώντας το προηγούμενο έτος. Υπό εξέταση βρίσκεται η χορήγηση μίας ακόμη δόσης του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και μία εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ για τα Άτομα με Αναπηρία.
Πέρυσι, οι δικαιούχοι έλαβαν τις ακόλουθες ενισχύσεις:
800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ λάμβαναν επιπλέον μιάμιση δόση. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με τρία παιδιά μπορούσε να λάβει από 280 έως 700 ευρώ συνολικά τον Δεκέμβριο του 2023.
210.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν επιπλέον 50% της μηνιαίας αξίας του επιδόματος.
220.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ από τον ΟΠΕΚΑ και άλλα επιδόματα αναπηρίας από τον e-ΕΦΚΑ λάμβαναν ενίσχυση 200 ευρώ.
Η προσέγγιση αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί εκ νέου, παρέχοντας σημαντική οικονομική ανακούφιση στις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.