: Πώς θα βοηθήσεις το παράλληλο τους υποψηφίους με χαμηλά μόρια και η μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό οι νέοι εμφανίζουν μια τάση προς τα τεχνικά επαγγέλματα καθώς έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι γρήγορα θα βρουν δουλειά με καλές οικονομικές απολαβές και ότι δεν μπορούν όλοι να κινούνται προς τα πανεπιστήμια.

Συνεπώς οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών οι οποίοι δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό για τα πανεπιστήμια ή πρόκειται σύμφωνα με τους βαθμούς τους να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ που δεν τους ενδιαφέρει ή δεν έχει σοβαρές επαγγελματικές προοπτικές να δείξουν ενδιαφέρον για το Παράλληλο Μηχανογραφικό και μια θέση στα δημόσια ΙΕΚ (από φέτος ονομάζονται ΣΑΕΚ).

Οι ειδικότητες έχουν ήδη δημοσιευτεί για όλα τα της χώρας και οι υποψήφιοι μπορούν να τις δουν και να επιλέξουν ότι τους αρέσει περισσότερο. Το Παράλληλο Μηχανογραφικό θα κατατεθεί μαζί με το «κανονικό» για τα πανεπιστήμια και στις ίδιες προθεσμίες.

Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει μέχρι τριάντα (30) συνολικά προτιμήσεις Σ.Α.Ε.Κ. και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Ο τρόπος κατάρτισης των πινάκων κατάταξης και τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται στον «Κανονισμό Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» (Β’ 5837/2021) όπως ισχύει.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν. Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2024.

Λεπτομέρειες για την διαδικασία εγγραφής και οι ημερομηνίες εγγραφών θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. για τις Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις των Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και στις Σ.Α.Ε.Κ.

Παράλληλο μηχανογραφικό μπορείτε να υποβάλετε όσοι:

συμμετάσχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024

θα είστε τελειόφοιτοι και αποκτήσατε απολυτήριο Λυκείου το 2024, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχατε ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Το παράλληλο μηχανογραφικό «λειτουργεί» περίπου όπως και αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Η σειρά των προτιμήσεών σας (των ΣΑΕΚ και της ειδικότητας) είναι σημαντική, γιατί όταν λήξει η προθεσμία υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, το Πληροφοριακό Σύστημα με ΑΥΤΟΜΑΤΟ τρόπο προσπαθεί να σας τοποθετήσει ανάλογα με τα μόριά σας σε διαθέσιμη θέση ειδικότητας με την μικρότερη δυνατή σειρά προτίμησης.

Αλλαγές δεν επιτρέπονται μετά το τέλος της προθεσμίας που ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, αν το μηχανογραφικό σας είναι οριστικοποιημένο, τότε μοριοδοτείται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά απορρίπτεται από τη διαδικασία.

Όταν βγουν τα αποτελέσματα, στην αρχική σελίδα του συστήματος, οι υποψήφιοι θα μπορούν στην αρχική σελίδα να δουν τις βάσεις εισαγωγής, καθώς και να συνδεθούν στον λογαριασμό τους για να πληροφορηθούν το ατομικό τους αποτέλεσμα.

Με βάση αυτά και τις αντίστοιχες οδηγίες, οι επιτυχόντες των τμημάτων θα κληθούν να προσέλθουν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στο ΣΑΕΚ επιτυχίας τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να εγγραφούν.

Όσοι επιτυχόντες δεν προσέλθουν εγκαίρως για εγγραφή, χάνουν αυτόματα το δικαίωμα εγγραφής τους. Μετά το τέλος αυτής της «πρώτης φάσης» εγγραφών, θα γίνει νέα επιλογή για την κάλυψη των κενών θέσεων που μπορεί να προκύψουν.

Η επιλογή αυτή βασίζεται στους επιλαχόντες της αρχικής επιλογής σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις – επιλογές τους και το πλήθος των κενών θέσεων ανά τμήμα που έχουν μείνει μετά την ολοκλήρωση των αρχικών εγγραφών.

Στην ίδια ιστοσελίδα θα βγει νέα ανακοίνωση όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν το αποτέλεσμα της «δεύτερης φάσης». Οι νέοι επιτυχόντες καλούνται στη συνέχεια για εγγραφή εντός καθορισμένης προθεσμίας. Μετά το πέρας της ανακοινώνεται η έγκριση λειτουργίας των νέων τμημάτων Α’ εξαμήνου και αρχίζει η κατάρτιση.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ