Βάσεις 2024 – Συνολικά, 90.416 υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, διεκδικώντας μία από τις 68.851 διαθέσιμες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από αυτούς, οι 74.847 υποψήφιοι προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι 15.569 από τα ΕΠΑΛ.
Υπολογισμός μορίων και υποβολή μηχανογραφικού
Οι υποψήφιοι, μέσω της εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, https://markcalc.it.minedu.gov.gr/ θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων και για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή όσων ενδιαφέρονται στα Δημόσια ΙΕΚ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας το αργότερο μέχρι την Τρίτη 9 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής του Μηχανογραφικού.
Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να επεξεργαστούν το μηχανογραφικό τους δελτίο και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις μέσω της Προσωρινής Αποθήκευσης Μηχανογραφικού πριν προχωρήσουν στην τελική υποβολή του Μηχανογραφικού το αργότερο σε ημερομηνία που θα ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).
Μετά την υποβολή του μηχανογραφικού δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους.
Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις
Εφόσον ολοκληρωθεί και η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων, θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των βάσεων, το αργότερο μέχρι και τις 30 Ιουλίου.
Όπως όλα δείχνουν, οι φετινές βάσεις θα σημειώσουν πτώση. Εδικά στο δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών θα δούμε μεγάλη πτώση και κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές. «Φρένο» θα πατήσουν και οι ιατρικές σχολές, οι σχολές βιολογίας και φυσικής του τρίτου πεδίου.
Στο πρώτο πειδίο των θεωρητικών επιστημών θα σημειωθούν μικρές αυξομειώσεις ενώ μικρή πτώση των βάσεων αναμένεται και στο τέταρτο πεδίο όπου ανήκουν οι οικονομικές σχολές και οι σχολές πληροφορικής.