– Αυξημένες τιμές κατά 20%, σε σχέση με τον Ιούνιο, μεσοσταθμικά, αναμένονται στα τιμολόγια του ερχόμενου μήνα που θα ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα από τους παρόχους.

Αυτό προμηνύει η μέχρι σήμερα πορεία των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά καθώς η μέση τιμή στην αγορά εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο, από τα 81,08 ευρώ/μεγαβατώρα στα 100,43 ευρώ/μεγαβατώρα.

Είναι ενδεικτικό πως στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας οι τιμές του ρεύματος ξεφεύγουν. Την Τρίτη 25 Ιουνίου η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά σκαρφάλωσε στα 131,74 ευρώ/μεγαβατώρα.

Σε γενικές γραμμές, τον Ιούνιο η χονδρεμπορική τιμή δεν έπεσε κάτω από τα 90 ευρώ/μεγαβατώρα με εξαιρέσεις τις δύο τελευταίες ημέρες που σημείωσε βουτιά στα 54,28 ευρώ/μεγαβατώρα και 79,15 ευρώ/μεγαβατώρα αντίστοιχα. Το φυσικό αέριο συμμετέχει κατά 25,94% στην ηλεκτροπαραγωγή έναντι 54,27% των ΑΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στο ολλανδικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (TTF) αν και απέχουν από τα υψηλά της ενεργειακής κρίσης, έχουν πάρει την ανηφόρα το τελευταίο διάστημα (κυμαίνονται μεταξύ 34,5-36,5 ευρώ/μεγαβατώρα). Οι αναταράξεις στις τιμές του φυσικού αερίου στο TTF συμβάλλουν τα μέγιστα στην απογείωση των τιμών στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ενεργειακού μίγματος.

Το καλοκαίρι, σε κάθε περίπτωση, προμηνύεται καυτό για τις τσέπες των καταναλωτών με τις αιτίες να ποικίλουν.

Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, οι θερμοκρασίες στην περιοχή γύρω από τη Λάρισα αναμένεται να εκτοξευθούν στους 42 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δύο ημέρες.

Πέριξ της περιοχής των Καμένων Βούρλων θα μπορούσαν επίσης να δουν 40 C, ενώ δεκάδες άλλες πόλεις θα δουν θερμοκρασίες πολύ πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου.

Διάφορα μέρη της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, τα Κανάρια Νησιά, η Ισπανία, η Τουρκία και η Κύπρος, αντιμετωπίζουν ασυνήθιστα ζεστό καιρό και καύσωνες με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς.

Στην Ελλάδα , λέει το δημοσίευμα, έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις, προς τους κατοίκους και τους τουρίστες να είναι προετοιμασμένοι για ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ο William Spencer, υπεύθυνος προϊόντων για το κλίμα και τις πρώτες βοήθειες στον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό, δήλωσε: “Οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και χειροτερεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς, έχουμε δει ήδη φέτος περιπτώσεις του τραγικού αντίκτυπου που μπορούν να έχουν οι υψηλές θερμοκρασίες στην ανθρώπινη ζωή. Οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν το σώμα από το να δροσιστεί και όλοι πρέπει να φροντίζουμε να διαχειριζόμαστε τους κινδύνους που εγκυμονεί η ζέστη για την υγεία. Εάν ταξιδεύετε σε μια χώρα που βιώνει ακραία ζέστη, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να διατηρήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους ασφαλείς”.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ