: Τι ποσά διεκδικούν οι συνταξιούχοι – Κλειδώνουν οι αποφάσεις για τις επικουρικές

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των χιλιάδων συνταξιούχων αλλά ασαφές παραμένει αν η δικαιοσύνη θα επιτρέψει τελικά και την επιστροφή των δώρων.

Σύμφωνα με όσα σημειώνονται στον Ελεύθερο Τύπο, οι συνταξιούχοι που διεκδικούν με αγωγές είναι 360.000 αλλά μαζί με όσους έχουν προσφύγει φτάνουν το 1,3 εκατ. ευρώ. Η απόφαση για τα δώρα αναμένεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και μέχρι στιγμής φαίνεται να εξετάζεται θετικά το ζήτημα των συνταξιούχων για τα αναδρομικά.

Σε πρώτη φάση αναμένεται δικαίωση για που έχουν κάνει αγωγές διεκδικώντας αναδρομικά 11 μηνών από περικοπές επικουρικών συντάξεων και δώρα από την επικουρική.

Σε δεύτερη φάση αναμένεται δικαίωση και για τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν προσφύγει για την επιστροφή των δώρων στις κύριες συντάξεις.

Διεκδίκηση αναδρομικών κι από συνταξιούχους του Δημοσίου

Σε περίπτωση που υπάρξει δικαστική δικαίωση τότε ανοίγει ο δρόμος και για τη διεκδίκηση των αναδρομικών και από χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου.

Δικαίωμα για επιπλέον αναδρομικά έχουν μόνο αυτοί που έκαναν προσφυγές πριν από την πληρωμή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις.

Καθώς ο υπολογισμός των αναδρομικών αναφέρεται στην περίοδο πριν την συγχώνευση των ταμείων, οι συνταξιούχοι δεν διεκδικούν όλοι τα ίδια ποσά, ακόμη κι αν έχουν τα ίδια χρόνια ασφάλισης ή τον ίδιο μισθό όσο εργάζονταν.

ΙΚΑ: Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ διεκδικούν αναδρομικά 410-2.372 ευρώ

ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι συνταξιούχοι των τραπεζών και οργανισμών διεκδικούν αναδρομικά 1.111 έως 4.004 ευρώ.

ΤΑΜΕΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ κ.ά: Διεκδικούν αναδρομικά 1.242 έως 2.399 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Οι συνταξιούχοι του δημοσίου διεκδικούν αναδρομικά από 668 ως 2.604 ευρώ.

ΝΑΤ: Οι απόμαχοι του ναυτικού μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά και δώρα ύψους 503 ως 1.985 ευρώ.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ