Βάσεις 2024 – Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2024, με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τις επιδόσεις των υποψηφίων να δημιουργούν την εικόνα περί «σφαγής», που θα σηματοδοτεί και… πτώση των βάσεων.
Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα, ιδίως αν υπάρξει μια σύγκριση των αποτελεσμάτων των φετινών με τις περσινές πανελλαδικές.
Πανελλήνιες 2024: Ποια η πραγματική εικόνα για την πορεία των βάσεων
Ειδικότερα, αυτό που αναμένεται είναι ότι στις υψηλόβαθμες σχολές θα σημειωθούν μικρές αυξομοιώσεις με εξαίρεση τις Πολυτεχνικές Σχολές που η πτώση θα είναι η μεγαλύτερη.
Στις Νομικές Σχολές θα έχουμε ελαφρά πτώση των βάσεων κι αυτό διότι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στη Γλώσσα, Αρχαία και Ιστορία αλλά ήταν λίγο χειρότερες από πέρσι αλλά καλύτερες στα Λατινικά.
Στις υψηλόβαθμες πολυτεχνικές Σχολές θα έχουμε τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις υψηλόβαθμες σχολές όλων των πεδίων. Κι αυτό διότι έχουμε χαμηλότερες βαθμολογίες , σε σχέση με πέρσι, στα Μαθηματικά και Φυσική,ελαφρότερα χειρότερες στη Γλώσσα και καλύτερες από πέρσι στη Χημεία.
Μικρή άνοδος των βάσεων αναμένεται στις Σχολές Υγείας και κυρίως στις Ιατρικές, καθώς οι επιδόσεις στην βαθμολογική κλίμακα 18-20 ήταν υψηλότερες , σε σχέση με πέρσι, στη Βιολογία και Χημεία, χειρότερες στη Φυσική και ανεπαίσθητα χειρότερες στη Γλώσσα.
Ανεπαίσθητη αυξομείωση των βάσεων θα έχουμε στις Οικονομικές και σχολές Πληροφορικής καθώς οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων της κλίμακας 17-20 είναι ελαφρά χειρότερες στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, χειρότερες στα Μαθηματικά, καλύτερες στην Πληροφορική και στην Οικονομία.
Πόσοι έγραψαν κάτω από τη βάση φέτος και πόσοι πέρυσι
Όσον αφορά τα ποσοστά κάτω από τη βάση δεν ισχύουν οι διατυπωμένοι ισχυρισμοί περί “σφαγής” των υποψηφίων.
Κάτω από τη βάση βαθμολογήθηκαν (σε παρένθεση τα περσινά ποσοστά)
Στη Γλώσσα το 12,85% (14,40%)
Στα Αρχαία το το 40,90% (41,54%)
Στην Ιστορία το 59,87% (50,76%)
Στα Λατινικά το 34,32% (31,97%)
Στη Φυσική το 58,95% (48,04)
Στη Χημεία το 32,64% (*44,85%)
Στα Μαθηματικά το 58,37% (55,93%)
Στη Βιολογία το 32, 25% (39,38%)
Στην Πληροφορική το 41,27% (38,50%)
Στην Οικονομία το 48,83% (40,90%)
Πιερρακάκης: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews
Σχετικά με το πώς πρόκειται να κινηθούν οι βάσεις, ο υπουργός ανέφερε: «Εδώ πρέπει να κάνουμε μια αποδραματοποίηση. Γιατί αν δούμε γενικά τους τίτλους κάθε χρόνο, ανάλογα με το ποια είναι τα μαθήματα, εκείνα στα οποία υπήρξε συγκριτικά χαμηλότερη επίδοση, υπάρχουν διάφοροι τίτλοι οι οποίοι είναι πολύ έντονοι. Και πέρσι στα μαθηματικά και στην ιστορία είχαμε την πλειοψηφία κάτω από τη βάση. Κι εγώ θα σας πω φέτος ότι όση ήταν η πτώση στη Φυσική, περίπου τόση ήταν η άνοδος στη Χημεία και στη Βιολογία. Σας το λέω λοιπόν ως παράδειγμα. Κάθε χρόνο σε κάθε πεδίο υπάρχει ένα μάθημα που παίρνει τον τίτλο ότι είναι δύσκολο. Δεν συγκρατούμε όμως πόσα είναι τα μαθήματα που έχουμε τη βελτίωση».
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «οι βάσεις διαμορφώνονται επίσης και από τη ζήτηση στα μηχανογραφικά» ενώ υπογράμμισε ότι πολύ σύντομα πρόκειται να ανακοινωθούν από τα κεντρικά του υπουργείου.
Για το αν υπάρχει περίπτωση να κοπεί κάποιος από την ελάχιστη βάση εισαγωγής αν έχει γράψει πολύ χαμηλά, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Κάτι που πρέπει να είναι πολύ σαφές εδώ και πρέπει να απορροφήσουμε, είναι το ότι εδώ δεν παίζει ρόλο η απόλυτη επίδοση. Παίζει ρόλο η σχετική επίδοση. Είτε είναι πιο δύσκολα τα θέματα σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, είτε είναι πιο εύκολα τα θέματα σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, είναι ίδιος ο αριθμός των εισακτέων. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής δηλαδή είναι σχετική και άλλωστε γνωρίζουμε και την κατώτατη από πέρσι, γιατί τη χρησιμοποιήσαμε ως την κατώτατη βάση εισόδου στα μη κρατικά πανεπιστήμια, όταν αυτά θα έρθουν στη χώρα μας. Η κατώτατη ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν το 8,3 πέρσι. Συνεπώς, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα σχετικό μέτρο επίδοσης».