Οι πρώτες για τις ανά πεδίο – Βατερλώ σε τρία μαθήματα

Κάποιες πρώτες των υποψηφίων Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων και τη διαμόρφωση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής κάνει ο εκπαιδευτικός όμιλος Πουκαμισάς, με βάση τα Στατιστικά που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Η διαφοροποίηση των μέσων επιδόσεων των εκτιμήσεων από την αναμενόμενη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας είναι πιθανόν να παρατηρηθεί μόνο στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,35, εμφανώς χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 11,73. Το μάθημα που επηρέασε περισσότερο την κατάσταση ήταν η Ιστορία, όπου η μέση επίδοση έπεσε από το 10,10 στο 8,94. Η αναμενόμενη πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο αντισταθμίζεται ωστόσο από την αύξηση του αριθμού των διαγωνισθέντων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά περίπου 1.300.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Σπουδών η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 12,10, λίγο χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 12,30. Αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, 200 έως 300 μόρια.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Υγείας η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή, καθώς οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής αντισταθμίστηκαν με το παραπάνω από τις επιδόσεις στη Βιολογία και στη Χημεία. Έτσι, η μέση επίδοση στις Σπουδές Υγείας από 11,65 πέρσι διαμορφώθηκε στο 11,95 φέτος. Κατά συνέπεια δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις των βάσεων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν φέτος 10,42 έναντι 10,45 πέρσι. Ο πληθυσμός του συγκεκριμένου Προσανατολισμού επαυξήθηκε κατά 460 υποψηφίους και εδώ δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στις βάσεις εισαγωγής.
Στα ΕΠΑΛ η μέση επίδοση των υποψηφίων αυξήθηκε από 9,21 πέρσι σε 9,85 φέτος στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά. Το γεγονός αυτό προμηνύει αύξηση των βάσεων, η οποία θα διαφοροποιείται ωστόσο ανά τομέα.

Συντριβή σε Φυσική, Ιστορία, Μαθηματικά – Σχεδόν 6 στους 10 έγραψαν κάτω από τη βάση

Μάλλον προδιαγεγραμμένη ήταν η συντριβή στις Πανελλαδικές στα μαθήματα της Φυσικής, της Ιστορίας και των Μαθηματικών, τα θέματα των οποίων είχαν αυξημένη δυσκολία.

Στη Φυσική, το 58,95% των υποψηφίων, συνολικά 15.949 υποψήφιοι έλαβαν βαθμό κάτω από τη βάση.

Στα Μαθηματικά, το 58,37% και συνολικά 23.686 υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση.

Στα ίδια μαθήματα, οι αριστούχοι (18-20) ήταν στην Ιστορία μόλις 10,5%, στη Φυσική μόλις 7,23% και στα Μαθηματικά μόλις 4,59%.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ