– Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην και τις δυσκολίες που θα φέρει σε ορισμένα τμήματα.

Τονίζουμε ότι, η αποτελεί πλέον κριτήριο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργώντας ανησυχία στους υποψηφίους των .

Τα τμήματα που έχουν αυξήσει τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. και είναι πρώτα στη δυσκολία εισαγωγής είναι τα τμήματα Γεωπονίας και Πολιτικών Μηχανικών στο ΑΠΘ, Πληροφορικής στη Δυτική Μακεδονία, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στης Πελοποννήσου καθώς και Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο Κρήτης και Πολιτικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πού όπως είναι φυσικό κατατάσσονται στα πιο απαιτητικά.

Αντίστοιχα, τα τμήματα που μείωσαν τον συντελεστή Ε.Β.Ε. και παρουσιάζουν ευκολότερη εισαγωγή είναι τα τμήματα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Αεροδιαστημικής στο ΕΚΠΑ, Μαθηματικών και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Λογοθεραπείας στην Πάτρα και Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Οι στρατιωτικές σχολές και η δυσκολία με τα ειδικά μαθήματα

Στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές για την εισαγωγή φοιτητών το 2024, καθώς ήδη από το περασμένο έτος οι Σχολές Ευελπίδων και οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού, καθώς και οι Σχολές Ναυτικών Δοκίμων, είχαν ήδη μειώσει τον συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) λόγω των πολλών κενών θέσεων. Φαίνεται ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και φέτος.

Τα νέα δεδομένα δεν επηρεάζουν τις δημοφιλείς σχολές, όπου οι βάσεις παραμένουν υψηλές λόγω της μεγάλης ζήτησης. Ωστόσο, επηρεάζουν πολλές σχολές όπου απαιτούνται εξετάσεις ειδικών μαθημάτων καθώς ο κάθε τύπος εξετάσεων έχει διαφορετικό συντελεστή Ε.Β.Ε.

Έτσι, ένας υποψήφιος για να εισαχθεί σε ένα τμήμα που απαιτεί ειδική εξέταση θα πρέπει να πληροί την Ε.Β.Ε. της σχολής αλλά και της ειδικής εξέτασης.

Πολλά περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα κενά θέσεων των τελευταίων ετών, έχουν μειώσει τους συντελεστές Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στη Ξάνθη, το οποίο μειώθηκε στο 1,1 για το ελεύθερο σχέδιο και το γραμμικό, με αποτέλεσμα να μην εισάγει καθόλου πρωτοετείς το 2021.

Το συγκεκριμένο τμήμα στις προηγούμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις μείωσε τους συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από 0,8 σε 0,7 για το 2023 για και τα δύο σχέδια. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί υποψήφιοι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ότι αυτοί οι συντελεστές λειτουργούν ως «κόφτες» για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν μέσο όρο βαθμών στα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα Μαθήματα υψηλότερο από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για να μπορέσουν να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο και να είναι υποψήφιοι για εισαγωγή σε Τμήματα/Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για τα Τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν επίσης βαθμολογία στο ειδικό μάθημα υψηλότερη από την Ελάχιστη Βαθμολογία Εισαγωγής του Ειδικού Μαθήματος.

Έπειτα, συμπληρώνουν Μηχανογραφικό Δελτίο και ανταγωνίζονται με τους άλλους υποψηφίους για εισαγωγή στα Τμήματα της επιλογής τους. Σε αυτήν την περίπτωση, το κριτήριο επιτυχίας είναι το σύνολο των Μορίων που έχουν συγκεντρώσει, το οποίο υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ