2024 2025: Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται τα για τους και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ανέφερε η υπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ αρχικά σε γενικό επίπεδο για το έργο του υπουργείου τόνισε: «Ξέρουμε ότι αφορά ένα ζευγάρι με ένα μωρό που παίρνει το επίδομα γέννας μέχρι ομάδες ηλικιωμένων».

Σε ερώτημα αν αιτούντες για τα voucher για τους και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης θα μείνουν εκτός προγράμματος απάντησε: «Δεν αλλάζουμε τίποτε, όλες οι έγκυρες αιτήσεις θα γίνουν δεκτές, όλοι όσοι έχουν τα κριτήρια θα γίνουν δεκτές , έχουμε τον ίδιο προϋπολογισμό και παραπάνω»

Όπως είπε η κα Ζαχαράκη πέρυσι έγιναν αιτήσεις από 53.000 οικογένειες, ενώ στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης την περασμένη χρονιά υπήρξαν 7.000 voucher παραπάνω.

Κατά τα λοιπά ανέφερε σχετικά με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ότι ήδη για 6.500 ζευγάρια έχουν εκταμιευτεί τα δάνεια.

«Επιδιώκουμε να βρούμε 2 δισ για να διευρύνουμε το πρόγραμμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

 

Υπενθυμίζουμε ότι, το 2023, άρχισε την Τρίτη 20 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου, η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για τους βρεφικούς, παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, περιόδου 2023 – 2024.

Έτσι, για το 2024, αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι και 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα, μέσα στις επόμενες μέρες, εκτός απροόπτου, πρόκειται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή των αιτήσεων , σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΜεΑ για την περίοδο 2024-2025.

Αναλυτικότερα, το επιδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (), η οποία μετά την έκδοση της ΚΥΑ, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών μέσω voucher σε παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία, δρομολογεί το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις.

Η αγωνία χιλιάδων γονέων χτυπά ήδη «κόκκινο», καθώς μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να γνωρίζουν αν θα πάρουν το πολυπόθητο voucher (εισιτήριο δωρεάν εισόδου) για τη δομή που θα επιλέξουν και δεν θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε κάποια ιδιωτική, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της ΚΕΔΕ, στη συνεδρίαση του Δ.Σ της οποίας τέθηκε το θέμα, αφού κάθε χρόνο καταθέτει παρατηρήσεις επί της ΚΥΑ, η υπουργική απόφαση δεν αποκλείεται να εκδοθεί και τη Δευτέρα, προκειμένου ως τις 20 Ιουνίου να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για τους βρεφικούς, παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Ωστόσο και για την επόμενη σχολική χρονιά τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα, με τους δημάρχους να εκφράζουν φόβους ότι αν δεν αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση θα αποκλειστούν και πάλι χιλιάδες παιδιά από τις δομές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους γονείς, η πλειοψηφία των οποίων αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ιδιωτικού σταθμού ή ΚΔΑΠ.

Για την περίοδο 2023-2024, το ποσό που διατέθηκε για τους βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ήταν 341 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο εκτιμάται ότι θα είναι για την επόμενη περίοδο, γεγονός που ελοχεύει τον κίνδυνο να αποκλειστούν χιλιάδες παιδιά. Πέρυσι εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς δεν έλαβαν voucher, έμειναν 62.000 παιδιά, εκ των οποίων 6.702 βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ