2024 2025: Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις – Το 2023, άρχισε την Τρίτη 20 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου, η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για τους βρεφικούς, παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, περιόδου 2023 – 2024.

Έτσι, για το 2024, αναμένεται να ξεκινήσουν την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο 2024 όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Ειδικότερα, μέσα στις επόμενες μέρες, εκτός απροόπτου, πρόκειται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή των αιτήσεων , σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΜεΑ για την περίοδο 2024-2025.

Αναλυτικότερα, το επιδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (), η οποία μετά την έκδοση της ΚΥΑ, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών μέσω voucher σε παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία, δρομολογεί το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις.

Η αγωνία χιλιάδων γονέων χτυπά ήδη «κόκκινο», καθώς μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να γνωρίζουν αν θα πάρουν το πολυπόθητο voucher (εισιτήριο δωρεάν εισόδου) για τη δομή που θα επιλέξουν και δεν θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε κάποια ιδιωτική, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της ΚΕΔΕ, στη συνεδρίαση του Δ.Σ της οποίας τέθηκε το θέμα, αφού κάθε χρόνο καταθέτει παρατηρήσεις επί της ΚΥΑ, η υπουργική απόφαση δεν αποκλείεται να εκδοθεί και τη Δευτέρα, προκειμένου ως τις 20 Ιουνίου να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για τους βρεφικούς, παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Ωστόσο και για την επόμενη σχολική χρονιά τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα, με τους δημάρχους να εκφράζουν φόβους ότι αν δεν αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση θα αποκλειστούν και πάλι χιλιάδες παιδιά από τις δομές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους γονείς, η πλειοψηφία των οποίων αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ιδιωτικού σταθμού ή ΚΔΑΠ.

Για την περίοδο 2023-2024, το ποσό που διατέθηκε για τους βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ήταν 341 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο εκτιμάται ότι θα είναι για την επόμενη περίοδο, γεγονός που ελοχεύει τον κίνδυνο να αποκλειστούν χιλιάδες παιδιά. Πέρυσι εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς δεν έλαβαν voucher, έμειναν 62.000 παιδιά, εκ των οποίων 6.702 βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κανένα παιδί να μην μείνει εκτός

Ενόψει της δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ, το Δ.Σ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ για τη χρονική περίοδο 2024-2025, ώστε κανένα παιδί που δικαιούται voucher να μη μείνει εκτός δομών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΑΑ που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά από τις 119.646 αιτήσεις έλαβαν voucher μόνο 56.815 παιδιά, που σημαίνει ότι λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης έμειναν εκτός 62.831 παιδιά, εξ αυτών 6.702 παιδιά να βρίσκονται κάτω του ορίου φτώχειας.

Για να καλυφθεί το σύνολο των 62.831 παιδιών η ΚΕΔΕ ζητά να διασφαλιστεί το επιπλέον ποσό των 83.565.230 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισαν οι αιρετοί, πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για όλα τα παιδιά που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας (43.000 επιπλέον voucher, που αντιστοιχούν σε επιπλέον επιχορήγηση 50 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού – Ευόσμου Κώστας Σωτηράκης εκτίμησε ότι η ΚΥΑ για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να τρέξει άμεσα η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων.

«Ως Επιτροπή μπροστά στον κίνδυνο αποκλεισμού παιδιών από τις δομές, ζητούμε αφενός να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλα τα ΚΔΑΠ, αλλά αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση, όπως φαίνεται, τουλάχιστον να έχουν προτεραιότητα οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί» ανέφερε ο ίδιος.

Επίσης, ο κ. Σωτηράκης τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η ΚΥΑ του 2017 που θέτει νέα μέτρα για την αδειοδότηση των σταθμών, μεταξύ αυτών να υπάρχουν τρία μέτρα σε κάθε σχολική αυλή, ανά παιδί. «Στις 31 Μαρτίου 2024 έληξε η προθεσμία προσαρμογής των παιδικών σταθμών με όσα προβλέπει η ΚΥΑ, από τους δήμους, αλλά στη συνέχεια δόθηκε σιωπηρή παράταση. Παρόλα αυτά λίγοι είναι οι αστικοί δήμοι που μπόρεσαν να αδειοδοτηθούν, και οι περισσότεροι αδυνατούν, αφού δεν έχουν τους προβλεπόμενους χώρους» επισήμανε.

Για παράδειγμα, είπε, στους δήμους Κορδελιού – Ευόσμου και Παύλου Μελά από τους 28 παιδικούς οι 25 δεν πληρούν τα κριτήρια για τα 3 μέτρα και αν το υπουργείο επιμείνει, πρόσθεσε, τότε οι μισοί σταθμοί στη χώρα, πρέπει να κλείσουν.

Παρόλα αυτά, δήλωσε στο makthes ο κ. Σωτηράκης, έγιναν επαφές με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και φαίνεται ότι το ΥΠΕΣ θα εξαιρέσει σε αυτή τη φάση τους αδειοδοτημένους χώρους.

Κρίσιμο χαρακτήρισε το θέμα για τους δήμους και τους χιλιάδες γονείς, το μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

«Καταρχάς το υπουργείο χρωστά από τα περσινά χρήματα για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, και φέτος δεν έχει ανακοινώσει τίποτα.

Ο ίδιος ζήτησε να αυξηθεί το voucher στις δομές, καθώς, όπως είπε, ότι μόνο 10% είναι η αύξηση του μισθολογικού κόστους, ενώ ως 50% φτάνει η αύξηση των τροφίμων τα οποία προμηθεύουν οι δήμοι τους παιδικούς σταθμούς.

«Να υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο από την ΚΕΔΕ, γιατί γίνονται λαθροχειρίες. Η κατανομή των κονδυλίων των επιπλέον χρημάτων προς τα δημοτικά ΚΔΑΠ που θα πρέπει να είναι διακριτά, πρέπει να γίνει ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που μένουν απ΄ έξω, γιατί ενώ έχουν πλήρη φάκελο, μένουν εκτός και εντάσσονται στα ΚΔΑΠ, χωρίς voucher» υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης. Μάλιστα σχολίασε ότι την προηγούμενη περίοδο «υπήρξαν λαθροχειρίες, καθώς υπήρξαν δήμοι που δεν ενέγραψαν ούτε ένα παιδί παραπάνω από αυτά που είχαν μείνει απ΄ έξω και χρηματοδοτήθηκαν».

Εφημερίδα Μακεδονία