– Οι προτάσεις για το νέο – Ψηφιοποίηση, αυτοματοποίηση και στοκ

Οι προτάσεις που παρουσίασαν οι κ.κ. Λιβάνιος και Χαραλαμπογιάννη είναι στην κατεύθυνση της επίσπευσης διαδικασιών. Θα προωθηθεί η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet.

Έτσι, θα μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων, ενώ θα μειώνεται σημαντικά η «βάση» για ενστάσεις από αποτυχόντες στους διαγωνισμούς. Ακόμα, κρίσιμη είναι η διαλειτουργικότητα του με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Στα μέτρα που εξετάζονται, αν και δεν ανακοινώθηκαν, περιλαμβάνεται η δραστική περιστολή του χρόνου που θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι να μην αποδεχθούν έναν διορισμό. Με άλλα λόγια, θα δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα, προκειμένου αυτοί που πράγματι ενδιαφέρονται να προσληφθούν να απορροφώνται. Πάντως, ένα ζήτημα που ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί αφορά το «στοκ» των εκκρεμοτήτων του ΑΣΕΠ.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 8.500 άτομα που έχουν «σωρευθεί» από το 2021 και μετά, ενώ στα γρανάζια του ΕΣΥ έχουν κολλήσει και περίπου 4.500 προσλήψεις υγειονομικών που προβλέπονταν στο πλάνο προσλήψεων του 2024. Αυτό που λέγεται παρασκηνιακά είναι ότι η διαδικασία για την επιλογή διοικήσεων σε νοσοκομεία κ.ο.κ. προσέθεσε επιπρόσθετο φόρτο στο ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω η διαδικασία αξιολόγησης αιτούντων για μόνιμη πρόσληψη (νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού κ.ο.κ.). Για το εν λόγω ζήτημα αναζητούνται λύσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ