– Τα 21 πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα και το κόμμα τους στη νέα Ευρωβουλή εκλέγουν σήμερα Κυριακή (9/6) οι Έλληνες ψηφοφόροι, συμμετέχοντας στις Ευρωεκλογές 2024 και προσερχόμενοι στα 18.380 εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Η νέα σύνθεση της Ευρωβουλής που θα αναδειχθεί μετά τις Ευρωεκλογές θα αποτελείται συνολικά από 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότερους από ό,τι στις προηγούμενες.

Αυτή η αύξηση κατά 15 έδρες αντικατοπτρίζει «δημογραφικές αλλαγές στα κράτη μέλη».

Ωφελήθηκαν 12 χώρες που απέκτησαν επιπλέον έδρες. Ο αριθμός των εδρών για την Ελλάδα παρέμεινε ο ίδιος και εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

Ευρωεκλογές 2024: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες

Στην Ελλάδα, η εκλογική διαδικασία διαρκεί συνολικά 12 ώρες. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00. Φυσικά, σε περίπτωση που σε κάποιο εκλογικό κέντρο υπάρχουν ουρές ανθρώπων που θέλουν να ψηφίσουν, υπάρχει δυνατότητα -κατά περίπτωση- μικρής παράτασης, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αυτό αποτελεί απόφαση του δικαστικού αντιπροσώπου του συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος.

Οι τρέχουσες Ευρωεκλογές διεξάγονται με μία πρωτοτυπία, αυτήν της επιστολικής ψήφου.

Οι επιστολικές ψήφοι θα παρελήφθησαν από τις αρμόδιες Αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και σήμερα στις 17:00 της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες. Όσοι έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, αλλά δεν έχουν αποστείλει τον φάκελο εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας, τότε θα μπορέσουν να ψηφίσουν κανονικά την Κυριακή (09/06) στα εκλογικά κέντρα όπου είναι εγγεγραμμένοι, αλλά από τις 11:00 και μετά.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα τακτικά μέλη και τέσσερα αναπληρωματικά μέλη (προκύπτουν μετά από κλήρωση)- για τα αναπληρωματικά μέλη, ωστόσο, δεν προβλέπεται εκλογική αποζημίωση.

Όσοι κληρώθηκαν ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών, έχουν ειδοποιηθεί με απόδειξη για τον διορισμό τους τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντα τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.

Επισημαίνεται πως στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 40 ευρώ.

Πάντως, αν κάποιο από τα οκτώ μέλη της εφορευτικής επιτροπής – είτε τακτικό είτε αναπληρωματικό – δεν εμφανιστεί, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα:

να ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ. την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στην διεύθυνση κατοικίας του και
να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ούτως ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί να παραμείνει, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.

Πού ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2024

Καταρχάς, η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως την 31η Δεκεμβρίου 2007) είναι είτε Έλληνες πολίτες είτε πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Για να μάθετε πού ψηφίζετε, αρκεί να μπείτε στο gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), και στην «Είσοδο στην υπηρεσία». Εκεί θα ανοίξει απευθείας η σελίδα αναζήτησης του εκλογικού κέντρου και στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία:

Επώνυμο (ολόκληρο)
Όνομα (τουλάχιστον 2 χαρακτήρες)
Όνομα Πατέρα (τουλάχιστον 2 χαρακτήρες)
Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)
Έτος Γέννησης (4 ψηφία)

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ