– Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – Τόσο οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ όσο και των ΓΕΛ έχουν ξεκινήσει δυναμικά τις εξετάσεις των Πανελληνίων για το 2024.

Πολλοί από τους μαθητές που εξετάζονται επιθυμούν να έχουν μία εικόνα για το τι ενδέχεται να πιάσουν για κάθε σχολή ξεχωριστά.

Ο υπολογισμός μορίων μπορεί να γίνει μέσω, όπως αυτή του ΟΕΦΕ, για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ και ΓΕΛ.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι

Ο χρήστης, είτε τον αφορά το Γενικό Λύκειο είτε το ΕΠΑ.Λ., μπορεί να κάνει τα εξής:

Να επιλέξει την κατεύθυνση / προσανατολισμό του,

Να εισαγάγει τους υποθετικούς βαθμούς που θέλει

Να δει τι μόρια «πιάνει» για κάθε σχολή ξεχωριστά, βάσει των συντελεστών που έχει εκδώσει το Υπουργείο για το 2024 και τον Μέσο Όρο του.

Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να δει για ποιες Σχολές πληροί τα κριτήρια εισαγωγής, ενδεικτικά, με βάση το 2023 και τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής 2023.

Τι ισχύει με την φέτος

Ξεκινώντας με τα βασικά, συντελεστής 0,8 (ο χαμηλότερος) σημαίνει ότι ένας υποψήφιος πρέπει να γράψει το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων, όλης της Ελλάδας, για να έχει τη δυνατότητα να δηλώσει το τμήμα στο μηχανογραφικό του δελτίο. Αντίστοιχα, συντελεστής 1,2 (ο υψηλότερος) σημαίνει ότι ο υποψήφιος πρέπει να γράψει το 120% του μέσου όρου.

Φέτος, 36 τμήματα από τα άνω των 400 προχώρησαν σε αλλαγές στον συντελεστή τους, με αντικείμενα όπως η Πληροφορική, με Πολυτεχνικές Σχολές όπως η Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τα Παιδαγωγικά να δυσκολεύουν την εισαγωγή.

Οι περισσότερες αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καταγράφονται σε περιφερειακά Ιδρύματα, με τμήματα που τα τελευταία χρόνια πραγματεύονται κυρίως δημοφιλή αντικείμενα σπουδών να αυξάνουν τον συντελεστή τους.

Σχεδόν 20 τμήματα προχώρησαν σε αύξηση του συντελεστή ΕΒΕ

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ που από 0,80 πήγε 1,20, όπως και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο ίδιο τμήμα, από 0,93 στο 1. Αντίστοιχα, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης από 0,90 πέρυσι τον αύξησε στο 0,95. Από το 1 στο 1,10 αύξησε το συντελεστή και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά.

Τρεις αλλαγές καταγράφονται και στα Τμήματα Πληροφορικής στην περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Πληροφορικής στην Καστοριά (Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας), το Τμήμα Πληροφορικής στην Άρτα (Παν/μιο Ιωαννίνων) και το Τμήμα Πληροφορικής στην Τρίπολη (Παν/μιο Πελοποννήσου) αύξησαν τον συντελεστή σε σχέση με πέρυσι.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέβασε τον συντελεστή στα Τμήματα Γεωπονίας, Κινηματογράφου και Πολιτικών Μηχανικών, τον κατέβασε όμως στο Τμήμα Ιστορίας, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας. Από την άλλη, το ΕΚΠΑ έκανε μόλις μία αυξητική μεταβολή για το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αύξησε τον συντελεστή στο τμήμα Νοσηλευτικής στη Λάρισα.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέβασε τον συντελεστή στο Παιδαγωγικό Προσχολικής Αγωγής, σε μία περίοδο προσλήψεων και διορισμών στην εκπαίδευση. Με βάση εισαγωγής για το 2023 τα 11.920 μόρια, το εν λόγω τμήμα είδε μεγάλη άνοδο των υποψηφίων που το επέλεξαν στο μηχανογραφικό τους πέρυσι, με 89 υποψηφίους να το έχουν ως πρώτη επιλογή.

Στον αντίποδα, πολλά ήταν τα τμήματα που επέλεξαν να ρίξουν την ΕΒΕ για τις Πανελλήνιες 2024.

Αυτά είναι η Φιλολογία και η Φιλοσοφία, όπως στην περίπτωση του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα Τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και κάποια τμήματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Στις στρατιωτικές και στις αστυνομικές σχολές δεν υπήρξε καμία μεταβολή, καθώς ήδη από πέρυσι οι Σχολές Ευελπίδων και οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού και οι Σχολές Ναυτικών Δοκίμων είχαν μειώσει τον συντελεστή.