Tο συγκεκριμένο πρέπει να πληρώνεται στον μισθωτό κατά την έναρξη της του. Η ημερομηνία που ο κάθε εργαζόμενος θα λάβει την καλοκαιρινή του άδεια ορίζεται έπειτα από συνεννόηση με τον εργοδότη.

Από την ημέρα που ο μισθωτός υποβάλει αίτημα για , ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να του τη χορηγήσει (μαζί με το επίδομα αδείας) εντός δύο μηνών.

Διευκρινίζεται ότι oι μισθωτοί που δεν πήραν καλοκαιρινή άδεια, δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές της άδειάς τους αυξημένες κατά 100%, αμέσως μόλις λήξει το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου θα έπρεπε να τις είχαν πάρει.

Επίσης, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την ετήσια άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, προτού λήξει το ημερολογιακό έτος.

Επίδομα καλοκαιριού 2024 και υπολογισμός

Ο υπολογισμός στο επίδομα αδείας ισχύει για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά, βάσει της εργατικής νομοθεσίας ισχύουν τα ακόλουθα:

Ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό εφόσον αμείβεται με μισθό ή 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση λύνεται πριν από την ημερομηνία καταβολής, το επίδομα αδείας υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ