:  Σε περικοπές οδηγούνται οι χηρείας και στον ιδιωτικό τομέα εάν εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία, όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σενάριο νομοθετικής παρέμβασης, που θα περιορίζει το πρόβλημα που αφορά χιλιάδες δικαιούχους.

Η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει νόμου πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας, (από το 70%, στο 35%).

Ταυτόχρονα το πρόβλημα αφορά και την καταβολή της εθνικής , που θα πρέπει να χορηγείται σε μόνο μία από όσες συντάξεις εισπράττει ο ίδιος δικαιούχος.

Οι αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, μέχρι και με παρουσία του συλλόγου ΑΞΙΑ (σύζυγοι θανόντων), με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του υπουργείου Εργασίας, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την πολιτική ηγεσία. Με δεδομένο βέβαια ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τις προγραμματισμένες Ευρωεκλογές, δεν υπάρχουν περιθώρια για άμεση παρέμβαση.

Όμως, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης χιλιάδων δικαιούχων, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να υποστούν δραματικές περικοπές στο συγκεκριμένο βοήθημα.

Παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας

Παρέμβαση για το θέμα έγινε και από τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υπογράμμισε ότι η συζήτηση αφορά στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα.

Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 8.500 δικαιούχους που θίγονται. Ο νόμος από το 2016 ορίζει ότι μετά την πρώτη τριετία της καταβολής της σύνταξης, αν η χήρα ή ο χήρος έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη, είτε από απασχόληση, το ανταποδοτικό κομμάτι της καταβαλλόμενης σύνταξης, περικόπτεται κατά το ήμισυ, δηλαδή από 70% πηγαίνει στο 35%.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, «πρόκειται για μια διάταξη η οποία ήδη εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου Τομέα και του ΟΓΑ και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας προβλημάτων με τα λογισμικά, τα οποία είναι πλέον λειτουργικά. Το επόμενο διάστημα θα αποφασιστεί πως ακριβώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία».

Οι συνέπειες

Όπως εξηγεί το ΕΝΔΙΣΥ, εάν τηρηθεί ο νόμος, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν συντάξεις χηρείας, που θα μειωθούν στο μισό. Μάλιστα, επειδή η ισχύουσα νομοθεσία, εφαρμόζεται στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, θα υπάρξουν περιπτώσεις δικαιούχων από τον ιδιωτικό τομέα, που θα κληθούν να καταβάλλουν μέχρι και αναδρομικά ποσά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ