– Το Υπουργείο Εργασίας εισάγει νέους όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση του , αποσυνδέοντάς το από τον .

Το νομοσχέδιο, , πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Αρχικά, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά για 5.000 έως 10.000 ανέργους και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους δικαιούχους, σύμφωνα με το ieidiseis.

Στόχος είναι η αύξηση της ανταποδοτικότητας και της δικαιοσύνης του επιδόματος ανεργίας, καθώς και η ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας.

Βασικός στόχος του νέου πλαισίου για το επίδομα ανεργίας είναι η σύνδεση του επιδόματος με τον προηγούμενο εργασιακό μισθό αλλά και τα έτη που είναι ασφαλισμένος.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι για το πρώτο διάστημα μετά την απόλυση, ο άνεργος θα λαμβάνει αυξημένο επίδομα, πιο κοντά στον προηγούμενο μισθό του, για έξι μήνες. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, το επίδομα θα μειώνεται σταδιακά στο σημερινό όριο των 509 ευρώ το μήνα.

Μειωμένο επίδομα για μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση

Επιπλέον, προβλέπεται η καταβολή μειωμένου επιδόματος ανεργίας σε όσους εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Σήμερα, ένας άνεργος που εργάζεται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση λαμβάνει επίδομα ανεργίας ύψους 509 ευρώ, ποσό που συχνά υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του κατά την εργασία του.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» αναμένεται να συγχωνευτεί το επίδομα των 200 ευρώ που καταβάλλεται στους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών).

Σήμερα, όλοι οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ εισπράττουν το ίδιο ποσό των 509 ευρώ, ανεξαρτήτως αν πλήρωναν εισφορές υπέρ ανεργίας για 35 χρόνια ή για 1 χρόνο.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό, έχει υπολογιστεί ότι το συνολικό ετήσιο επίδομα δεν θα είναι χαμηλότερο από το ποσό που χορηγείται με το ισχύον σύστημα.

Πώς θα λειτουργήσει το νέο επίδομα ανεργίας με τα έτη ασφάλισης

Το νέο επίδομα ανεργίας αναμένεται να είναι ένα μεταβλητό ποσό, το οποίο τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση μπορεί να φτάσει έως τα 1.200 ευρώ. Αυτό το υψηλότερο επίδομα θα χορηγείται σε ανέργους με περισσότερα από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας, ενώ όσοι έχουν λιγότερη εργασιακή εμπειρία θα λαμβάνουν το βασικό ποσό των 509 ευρώ.

Όσο περισσότερα χρόνια έχει εργαστεί κάποιος, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα δικαιούται.

Το τελικό επίδομα ανεργίας δεν θα υπερβαίνει ένα ανώτατο όριο, το οποίο θα καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ.

Επιπλέον, το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας, όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό, δεν θα αυξηθεί, αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς (μεγαλύτερο ποσό τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια).

Σύμφωνα με τα σενάρια το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από:

Ένα «σταθερό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι πληρούν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το επίδομα μπορεί να φτάσει το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και θα μειώνεται σταδιακά μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει 12 μήνες.

Ένα «μεταβλητό» μέρος, το οποίο θα καταβάλλεται για μέγιστο διάστημα 12 μηνών σε όσους έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και, επομένως, έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα εξαρτάται από την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.

Επιπρόσθετες παροχές για συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως δώρα Χριστουγέννων / Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος και προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες. Το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει ο άνεργος θα εξαρτάται από δύο βασικές προϋποθέσεις: το διάστημα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ως εργαζόμενος και το ύψος του μισθού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025