Μπορεί ένα κινητό τηλέφωνο να αντικαταστήσει πανάκριβους ενδοσκοπικούς εξοπλισμούς για την χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων;

Η απάντηση είναι καταφατική στην περίπτωση της Ουρολογίας, για την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών και αναίμακτων μεθόδων όπως αυτή τηςλιθίασης χωρίς νυστέρι.

Οι νέες τεχνικές εφαρμόζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίοαπό τον καθηγητή Ουρολογίας της Ιατρικής Πατρών Ευάγγελο Λιάτσικο, ο οποίος πρόσφατα μετέφερε την τεχνική του στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, μετά και από πρόσκληση του Χειρουργού Ουρολόγου του νοσοκομείου, Μιχάλη Σταυρίδη.

Η περίπτωση αφορούσε ασθενή με πέτρα στον ουρητήρα για την οποία όπως δήλωσε ο κ. Λιάτσικος“μπορεί να αντιμετωπίσαμε μια περίπτωση πέτρας στο σωληνάκι που κατεβαίνει από το νεφρό στην κύστη, κάτι που μπορεί σαν επέμβαση να μην είναι πρωτοποριακή, ωστόσο εκείνο που την διακρίνει είναι ότι γίνεται χωρίς να υπάρχει σύνδεση με κανένα πύργο ενδοσκοπικό. Ένα καινούργιο σύστημα όπου βάζεις το κινητό σου πάνω στο ενδοσκόπιο και αναμεταδίδεις στο κομπιούτερ σου χωρίς wifi, χωρίς τίποτα, απλά με εσωτερική διαδικτυακή σύνδεση που σου επιτρέπει να μην απαιτείται ακριβός εξοπλισμός.

Αυτό το κάνουμε για να εξυπηρετηθούν κυρίως νοσοκομεία της περιφέρειας ή απομακρυσμένα όπου δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους δυνατότητες”.

Βελτίωση υπηρεσιών

Πέραν της βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν τα περιφερειακά νοσοκομεία (η συγκεκριμένη περίπτωση επιτρέπει στον ασθενή να πάρει εξιτήριο την επόμενη μέρα σε αντίθεση με τα ανοικτά χειρουργεία που απαιτούν πολυήμερη νοσηλεία), με την νέα μέθοδο η εξοικονόμηση πόρων αφορά και τους ίδιους τους ασθενείς.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Σταυρίδης επισήμανε πως “κάναμε μια πρωτοποριακή μέθοδο λιθίασης του ουρητήρα και βοηθήσαμε μια ασθενή ώστε με τη νέα μέθοδο που απαιτεί δυνατότητες που δεν έχουμε σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα υγείας της, αλλά να την απαλλάξουμε και από έξοδα μετακίνησης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025