Τι είναι ο παρβοϊός από τον οποίο πέθανε ένα παιδί 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη – Τα συμπτώματα, οι επιπλοκές και οι συστάσεις από τον ΕΟΔΥ.

Σε εγρήγορση είναι η ιατρική κοινότητα λόγω της έξαρσης του παρβοϊού και της συσχέτισης με περιστατικά μυοκαρδίτιδας στα παιδιά με τη λοίμωξη, μετά τον θάνατο ενός κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη και της εμφάνισης περιστατικών σε παιδικό σταθμό της συμπρωτεύουσας.
Τι είναι ο παρβοϊός

Ο παρβοϊός (Parvovirus B19), γνωστός και ως ιός του λοιμώδους ερυθήματος ή «πέμπτη νόσος», είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που παρατηρείται συνήθως στα μικρά παιδιά, μπορεί ωστόσο να προσβάλλει και τους ενήλικες. Ο ιός μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής, μολυσμένων αντικειμένων, καθώς και μολυσμένων σωματικών υγρών (π.χ. σταγονίδια βήχα, αίμα).
Ποια τα συμπτώματα

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα, και όταν εμφανίζονται είναι συνήθως ήπια και μπορεί να είναι τα εξής:

Πυρετός
Πονοκέφαλος
Βήχας
Πονόλαιμος
Εξανθήματα
Πόνος στις αρθρώσεις

Το εξάνθημα συνήθως κάνει την εμφάνισή αρκετές μέρες μετά την έναρξη των υπόλοιπων συμπτωμάτων. Το εξάνθημα αυτό μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, τον κορμό τους μηρούς και στο υπόλοιπο σώμα του ασθενούς, ενώ μπορεί να προκαλεί και φαγούρα. Μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες, αλλά μπορεί να επιμένει και για αρκετές εβδομάδες.

Το εξάνθημα αυτό εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά και σπάνια στους ενήλικες. Όσον αφορά τους ενήλικες, το πιο συχνό σύμπτωμα του παρβοϊού είναι ο πόνος στις αρθρώσεις των χεριών, των καρπών, των γονάτων και των αστραγάλων.
Ποιοι κινδυνεύουν

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπια για παιδιά και ενήλικες. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία που επηρεάζουν τα νεύρα, τις αρθρώσεις ή το αίμα. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αναιμία σε ορισμένους ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο από λοίμωξη από παρβοϊό Β19 εάν είστε άτομο με:

Διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, θαλασσαιμία
Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως: Λευχαιμία ή άλλες μορφές καρκίνου, μεταμόσχευση οργάνου, λοίμωξη από HIV
Εγκυμοσύνη

Τι δείχνουν τα στοιχεία από την Ευρώπη

Πολλές χώρες της Ευρώπης, ( Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία) αναφέρουν κατά τα τέλη του 2023 και στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αύξηση των περιστατικών πέμπτης νόσου (λοιμώδους ερυθήματος), σε παιδιά με κάποιες από αυτές να δηλώνουν αύξηση στα σοβαρά περιστατικά από λοίμωξη με Parvovirus σε έγκυες, νεογνά και παιδιά, καθώς και αύξηση στις ανιχνεύσεις Parvovirus σε δότες αίματος/πλάσματος και ενήλικες.

Στη Γαλλία καταγράφεται επίσης αύξηση στις αποβολές, τις αμβλώσεις και στους θανάτους σε νεογνά λόγω περιγεννητικής λοίμωξης από Parvovirus.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία. Συρροές κρουσμάτων καταγράφονται σποραδικά και τοπικές επιδημίες κάθε τέσσερα έως δέκα χρόνια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως και 30% – 40%. Οι έγκυες συνήθως μολύνονται μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη πέμπτης νόσου.

Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται έγκυες με επαγγέλματα υψηλού κινδύνου (πχ εργαζόμενες στον τομέα της Υγείας, παιδικούς σταθμούς, δάσκαλοι κλπ). Η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο, όπως ο εμβρυϊκός ύδρωπας και ο ενδομήτριος θάνατος σε έως και 10% των περιπτώσεων. Σημειώνεται ότι έως και 20% των λοιμώξεων από Parvovirus είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση μπορεί να μην είναι εμφανής.
Ζητείται εγρήγορση γιατρών

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας ιδιαίτερα των μαιευτήρων – γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία και η έγκαιρη εργαστηριακή επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων, ειδικά σε περιπτώσεις συρροών, για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως έγκυρες και μικρά παιδιά.

Ειδικότερα, συνίσταται οι παιδίατροι να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας δυο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από ParvovirusB19.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ