– H ανεργία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έπεσε στο 10,2% στο χαμηλότερο σημείο από το 2009.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, τον Σεπτέμβριο του 2009, η ανεργία βρισκόταν στο 9,9% και έπειτα μέχρι και το 2019 είχε μόνο ανοδική πορεία. Τώρα όμως καθώς φτάνουμε σε χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας ,τόσο πιο δύσκολος γίνεται ο δρόμος για την κυβέρνηση για τη περαιτέρω μείωση του καθώς πλέον μπαίνουμε στον πυρήνα της ανεργίας.

Το Υπουργείο Εργασίας μαζί με τη , προσπαθούν μέσω της τεχνολογίας να αυξήσουν τους ρυθμούς μείωσης της ανεργίας με τελευταίο επίτευγμα την πλατφόρμα JOBmatch, η οποία έχει στοχεύσει στις κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό και εστίαση.

Ο διοικητής της , Σπύρος Πρωτοψάλτης αποκάλυψε στο ένθετο του OT πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι πιλοτική και πως εάν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, τότε η πλατφόρμα θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Οι κενές θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 82,1% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, στο σύνολο της οικονομίας εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, το δ’ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2022 (38.111 και 20.927 αντίστοιχα). Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων που έχει καταγραφεί από το 2009.

Το φαινόμενο των κενών θέσεων εργασίας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά στην Ελλάδα οφείλεται, εν μέρει, σε ένα χαρακτηριστικό που είναι πολύ έντονο στην εγχώρια αγορά εργασίας: Την απόσταση που χωρίζει τις δεξιότητες που διαθέτει το εργατικό δυναμικό, από τις δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας. Το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρα και στόχος βέβαια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι η ψαλίδα αυτή να μειωθεί μέσω νέων προγραμμάτων κατάρτισης αλλά και ψηφιακών εργαλείων που όπως αυτών που βοηθούν στο ματσάρισμα των θέσεων εργασίας μόνο ένα κλικ

Από τη Δευτέρα 13/05 ενεργοποιήθηκε, η νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αντίστοιχες ειδικότητες.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα απευθύνεται στις επιχειρήσεις, ενώ οι υποψήφιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κατεβάσουν την αντίστοιχη εφαρμογή JOBmatch στα κινητά τους.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ