Τι ισχύει με το παράλληλο μηχανογραφικό – Oι μαθητές της Γ΄τάξης, πρέπει να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά στη συμμετοχή τους, στις Πανελλήνιες 2024.
Kάθε χρόνο όλο και περισσότεροι υποψήφιοι μένουν εκτός ΑΕΙ και ιδιαίτερη από τότε που η κυβέρνηση εφάρμοσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Το ίδιο θα γίνει και φέτος, πράγμα, που σημαίνει ότι χιλιάδες απόφοιτοι του λυκείου θα χρειαστεί να αναζητήσουν μια άλλη λύση.
Αυτήν προσφέρει το Παράλληλο Μηχανογραφικό το οποίο οδηγεί στην εισαγωγή στα ΙΕΚ της χώρας, τα οποία φέτος μετονομάστηκαν σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) και το υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα αναβαθμίσει.
Οι συγκεκριμένες σχολές αποτελούν μια πολύ καλή λύση για τα παιδιά τα οποία δεν θέλουν ή δεν μπορούν να σπουδάσουν στα ΑΕΙ και προτιμούν να ειδικευθούν σε κάποια ειδικότητα και σύντομα να οδηγηθούν στην αγορά εργασίας. Για φέτος δεν γνωρίζουμε πόσες θέσεις θα δοθούν για τα ΣΑΕΚ αλλά αναμένεται να είναι αυξημένες στο πλαίσιο της αναβάθμισης τους, που προανήγγειλε η κυβέρνηση. Πέρυσι δόθηκαν 22.436 θέσεις στο Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο. Οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει περιορισμός στο πλήθος επιλογών ΣΑΕΚ και ειδικοτήτων που δύναται να επιλέξει κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου. Παράλληλο μηχανογραφικό μπορείτε να υποβάλετε όσοι:
Θα συμμετάσχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024
Θα είστε τελειόφοιτοι που αποκτήσατε απολυτήριο Λυκείου το 2024, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχατε ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου έτους.
Όσοι λάβετε μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις και καταθέσετε μηχανογραφικό τόσο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια όσοι και για την εισαγωγή στα ΣΑΕΚ να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να εγγραφείτε ταυτόχρονα και σε Δημόσιο ΣΑΕΚ και σε ΑΕΙ, αν είστε επιτυχών/ούσα και στα δύο. Το παράλληλο μηχανογραφικό «λειτουργεί» περίπου όπως και αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Η σειρά των προτιμήσεών σας (των ΣΑΕΚ και της ειδικότητας) είναι σημαντική, γιατί όταν λήξει η προθεσμία υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, το Πληροφοριακό Σύστημα με ΑΥΤΟΜΑΤΟ τρόπο προσπαθεί να σας τοποθετήσει ανάλογα με τα μόριά σας σε διαθέσιμη θέση ειδικότητας με την μικρότερη δυνατή σειρά προτίμησης.
Αλλαγές δεν επιτρέπονται μετά το τέλος της προθεσμίας που ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, αν το μηχανογραφικό σας είναι οριστικοποιημένο, τότε μοριοδοτείται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά απορρίπτεται από τη διαδικασία. Όταν βγουν τα αποτελέσματα, στην αρχική σελίδα του συστήματος, οι υποψήφιοι θα μπορούν στην αρχική σελίδα να δουν τις βάσεις εισαγωγής, καθώς και να συνδεθούν στο λογαριασμό τους για να πληροφορηθούν το ατομικό τους αποτέλεσμα. Με βάση αυτά και τις αντίστοιχες οδηγίες, οι επιτυχόντες των τμημάτων θα κληθούν να προσέλθουν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στο ΣΑΕΚ επιτυχίας τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να εγγραφούν.
Όσοι επιτυχόντες δεν προσέλθουν εγκαίρως για εγγραφή, χάνουν αυτόματα το δικαίωμα εγγραφής τους. Μετά το τέλος αυτής της «πρώτης φάσης» εγγραφών, θα γίνει νέα επιλογή για την κάλυψη των κενών θέσεων που μπορεί να προκύψουν. Η επιλογή αυτή βασίζεται στους επιλαχόντες της αρχικής επιλογής σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις-επιλογές τους και το πλήθος των κενών θέσεων ανά τμήμα που έχουν μείνει μετά την ολοκλήρωση των αρχικών εγγραφών.
Στην ίδια ιστοσελίδα θα βγει νέα ανακοίνωση όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν το αποτέλεσμα της «δεύτερης φάσης». Οι νέοι επιτυχόντες καλούνται στη συνέχεια για εγγραφή εντός καθορισμένης προθεσμίας. Μετά το πέρας της ανακοινώνεται η έγκριση λειτουργίας των νέων τμημάτων Α’ εξαμήνου και αρχίζει η κατάρτιση. Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει και τις ειδικότητες σε όλα τα ΣΑΕΚ της χώρας και οι μαθητές καλό θα ήταν να ενημερωθούν για αυτές προκειμένου να εντοπίσουν αυτό που τους ενδιαφέρει και να είναι προετοιμασμένοι για όταν θα έρθει η ώρα της κατάθεσης του Παράλληλου Μηχανογραφικού.
Πανελλήνιες 2024: Πώς θα νικήσετε το άγχος