Πανελλήνιες 2024: Τα στατιστικά στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας κάθε χρόνο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ, σχετικά με τις επιλογές των υποψηφίων για τις σπουδές, που θέλουν να ακολουθήσουν (όπως αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά δελτία) δείχνουν ότι οι περισσότεροι συνωστίζονται γύρω από τις αποκαλούμενες υψηλόβαθμες σχολές ή τις σχολές που «ακούγονται» περισσότερο.
Τι πρέπει να ξέρετε για τις Πανελλήνιες 2024
Πιο αναλυτικά, από τα ίδια στατιστικά αλλά και από σχετικές έρευνες έχει προκύψει ότι οι υποψήφιοι και κυρίως αυτές που δεν έχουν υψηλές επιδόσεις στο λύκειο αλλά ούτε και στις εξετάσεις δεν μπαίνουν στον κόπο να κοιτάξουν όλα τα τμήματα του μηχανογραφικού και φυσικά δεν ξέρουν το περιεχόμενο σπουδών ούτε ποιες ευκαιρίες μπορούν να έχουν σπουδάζοντας σε αυτά. Άγνοια και αδιαφορία τους οδηγούν τελικά σε άσχετα εντελώς από τα ενδιαφέροντά τους τμήματα τα οποία μετά από την πρώτη….επίσκεψη τα παρατάνε και μετά βασανίζονται ώσπου να βρουν το δρόμο τους .
Όμως η προσπάθεια και οι έξυπνες επιλογές μπορούν να τους οδηγήσουν αργότερα σε δρόμους που τώρα ούτε καν φαντάζονται. Η αλήθεια είναι ότι παντού υπάρχουν ευκαιρίες ακόμη και σε χαμηλόβαθμα τμήματα τα οποία οι περισσότεροι τα αγνοούν καθώς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν το επιστημονικό τους αντικείμενο ούτε και το επαγγελματικό πεδίο στο οποίο οδηγούν. Για αυτούς τους λόγους καλό θα ήταν να ψάξουν από τώρα τμήματα που δεν τους «γεμίζουν το μάτι» αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικές εξειδικεύσεις και ένα ωραίο επαγγελματικό μέλλον.
Για παράδειγμα όλα τα Τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων σε Αγρίνιο (Πατρών), Αργοστόλι (Ιόνιο), Αθήνα (ΠΑ.Δ.Α.), Θεσ/νίκη (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και Καλαμάτα (Πελοποννήσου) δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να κατανοήσουν ένα εύρος δραστηριοτήτων και διαδικασιών που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, όπως η επεξεργασία, η σωστή συντήρηση και αποθήκευση, η συσκευασία, η ασφάλεια, ο ποιοτικός έλεγχος κ.λπ.
Οι σχολές με επαγγελματικό μέλλον
Παράλληλα, ασχολούνται με θέματα νομοθεσίας και κατάλληλων προδιαγραφών, γι’ αυτό και το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει μαθήματα από ποικίλες επιστήμες (βιολογία, χημεία, μαθηματικά, κ.ά.). Οι απόφοιτοι του τμήματος διατηρούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως Τεχνολόγοι Τροφίμων. Ενδεικτικοί χώροι απασχόλησης είναι τα εργαστήρια ελέγχου τροφίμων, οι βιομηχανίες τροφίμων (σχεδιασμός προϊόντων, παραγωγή, έλεγχος ποιότητας, υπηρεσίες διαχείρισης, κλπ.), τα νοσοκομεία και τα ερευνητικά κέντρα βιομηχανιών τροφίμων. Το ίδιο ισχύει και για το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα (Ιωαννίνων) το οποίο έχει έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα αφού συνδυάζει γνώσεις φυσικής, χημείας, βιολογίας και μηχανικής, στοχεύει στη μελέτη, τόσο των βασικών αρχών και ιδιοτήτων των υλικών (μέταλλα, πολυμερή, σύνθετα κ.ά.), όσο και της απόδοσης, της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και του ποσοστού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Οι φοιτητές του, μέσα από θεωρητικά αλλά και πρακτικά-εργαστηριακά μαθήματα, έρχονται σε επαφή με διαφόρων ειδών υλικά όπως: μπετόν, κεραμικά, μαγνητικά υλικά, μέταλλα, νανοϋλικά, υλικά σχετικά με την πράσινη ενέργεια κ.ά.. Οι απόφοιτοι του τμήματος εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Χημικού Μηχανικού και μπορούν να εργαστούν σε εργαστήρια που αναλαμβάνουν ελέγχους διασφάλισης ποιότητας, εκπόνηση μελετών πιστοποίησης υλικών, βιομηχανικές μονάδες, σε οργανισμούς παραγωγής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και γενικότερα όπου η έρευνα και η ανάπτυξη νέων υλικών είναι απαραίτητες. Επίσης το τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Χανιά (Κρήτης).
Οι φοιτητές του τμήματος λαμβάνουν γνώσεις από ένα ευρύ φάσμα πεδίων όπως η χημεία, τα μαθηματικά, η βιολογία κ.λ.π. και είναι σε θέση να διαχειριστούν θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση φυσικών πόρων, την ανάπτυξη συστημάτων αειφορίας και γενικότερα την αξιολόγηση της γης σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Οι απόφοιτοι του τμήματος ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα είτε του Χημικού Μηχανικού είτε του Μηχανικού Περιβάλλοντος και μπορούν να εργαστούν σε Δημόσιες Υπηρεσίες, μελετητικά γραφεία, τεχνικές εταιρείες, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων κ.ά..
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα Τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, όπου οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μηχανολόγου Μηχανικού με δικαίωμα εκπόνησης Μελετών, διενέργειας Επιβλέψεων και Συντήρησης Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων χωρίς περιορισμό και μπορούν να εργαστούν σε τεχνικά γραφεία, μελετητικές εταιρείες, στον κλάδο των κατασκευών και της βιομηχανίας κ.ά.. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα τμήματα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης , Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου όπως αυτό του πανεπιστημίου της Αθήνας το οποίο έχει έδρα στα Ψαχνά Ευβοίας. Τέλος τμήματα όπως Περιβάλλοντος και Συστημάτων Ενέργειας καθώς και το τμήμα Επιστημών Οίνου Αμπέλου και Ποτών στο ΠΑΔΑ.