– Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της – Τι είναι το panic button

Πληθώρα περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων έρχονται στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, και αναδεικνύει ότι η παραβατικότητα των νέων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Το φαινόμενο αντιμετωπίζεται, ωστόσο και από την κυβέρνηση, ως ένα σοβαρό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, να προαναγγείλει τη δημιουργία εφαρμογής για τη βία των ανηλίκων.

Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία πρόκειται να συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση τέτοιων περιστατικών, με ένα πρόγραμμα αντίστοιχου του λεγόμενου panic button. Παράλληλα, ο υπουργός δε δίστασε να προαναγγείλει και τη δημιουργία ενός 24ωρου τηλεφωνικού κέντρου, το οποίο θα ειδικεύεται σε περιστατικά bullying.

«Ξεκινήσαμε ήδη να δημιουργήσουμε ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα. Ταυτόχρονα μια γραμμή τηλεφωνική, πενταψήφια, για να μπορεί ο καθένας αμέσως να καταγγέλλει στο Ανηλίκων ένα περιστατικό ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση παρέμβαση.

Όπως έχουμε το panic button στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο να υπάρχει μια εφαρμογή, ένα application το οποίο θα ειδοποιεί την αστυνομία ότι κάτι τρέχει κάπου. Μαζί βέβαια με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών φορέων και άλλων κυβερνητικών οργανισμών», είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη στην ΕΡΤ, και την εκπομπή «Στο Κέντρο» με το Γιώργο Κουβαρά.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα έγινε γνωστή η είδηση για τον εκφοβισμό και τον ξυλοδαρμό ενός 13χρονου στην Καλλιθέα από ένα 16χρονο και άλλα τρία ανήλικα. Ο 16χρονος και η παρέα του πλησίασαν το μικρότερο παιδί με σκοπό να του αρπάξουν το κινητό και τον απείλησαν «πάρε τον πατέρα σου, να έρθει να τον σκοτώσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025