Tι αλλάζει στις συνταγές – Ψηφιακό σύστημα, το οποίο θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο ποιες συνταγές παραμένουν ανεκτέλεστες καθημερινά, τόσο από τα φαρμακεία, όσο και από τις φαρμακαποθήκες, ξεκινά άμεσα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Πιο αναλυτικά, αυτό αναφέρει στο CNN GREECE, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει απόλυτα διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και θα γνωρίζουμε ποια σκευάσματα λείπουν και ποιοι ευθύνονται πραγματικά για τις ελλείψεις.
Με αφορμή πάντως την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών μιας σειράς φαρμακευτικών σκευασμάτων (περί τα 160), οι φαρμακοποιοί φέρονται αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα, προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις σε απαραίτητα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς. Για τον λόγο αυτό, οι νομικές τους υπηρεσίες ετοιμάζουν σχετικές καταγγελίες τις επόμενες ημέρες.
Λίστα προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη
Όπως αναφέρει ειδικότερα σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, «Τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά.
Η εν λόγω λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:
– Εκατόν τριάντα πέντε (135) φάρμακα (κόκκινο χρώμα) που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).
– Δώδεκα (12) φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη (πορτοκαλί χρώμα).
– Πενήντα εννέα (59) φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη (πράσινο χρώμα).
Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα που τόσο έχουμε ανάγκη, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για τη Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για την διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως Ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%».
Έρχονται καταγγελίες
Ο Π.Φ.Σ. ενεργώντας επί σκοπώ προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των πολιτών, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 1 περ. ζ΄ του Ν. 5041/2023, έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο Υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές, εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου.
Όπως τονίζει ο κ. Βαλτάς, ήδη οι νομικοί τους σύμβουλοι, ετοιμάζουν τις καταγγελίες.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΦΣ: «Επισημαίνουμε την υπ’ αριθμόν 2214/2023 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (Δ΄ Τμήμα) επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».
Ο Π.Φ.Σ. λοιπόν στο πλαίσιο του άνω θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για το λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη».
Η θέση των φαρμακοποιών Αττικής
Έντονη είναι και η αντίδραση των φαρμακοποιών Αττικής, οι οποίοι δηλώνουν μάλιστα περισσότερο ανήσυχοι για την άρση των εξαγωγών των εμβολίων.
«Εν μέσω έξαρσης γρίπης και κορονοιού ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας προχώρησαν σε άρση απαγόρευσης εξαγωγής, περίπου εκατόν εξήντα (160) φαρμάκων», τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και προσθέτει:
«Τη στιγμή που οι φαρμακοποιοί με πολύ μεγάλη δυσκολία αγωνίζονται να εξασφαλίσουν φάρμακα για τους ασθενείς, η Πολιτεία επιτρέπει την εξαγωγή απαραίτητων φαρμάκων στο εξωτερικό.
Προκαλεί εντύπωση με ποια εισήγηση προχώρησε ο ΕΟΦ στην άρση της απαγόρευσης και τί ακριβώς εξυπηρετεί η ενέργεια αυτή!
Ανησυχία για τις εξαγωγές εμβολίων
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΟΦ επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, για τα οποία, όλες οι μέχρι τώρα Διοικήσεις του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας απαγόρευαν την εξαγωγή, ώστε να υπάρχει η επάρκειά τους, για τους Έλληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά. Να σημειώσουμε ότι, η άρση της απαγόρευσης αφορά εκτός από τα εμβόλια και μεγάλη κατηγορία φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό κ.λ.π.
Καλούμε τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της απόφασής τους, γιατί τα προβλήματα που θα προκύψουν για την φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών θα είναι τεράστια.
Πρέπει επιτέλους η καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ασχοληθεί και με το ΙΦΕΤ (θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ), που είναι αρμόδιο για την εισαγωγή φαρμάκων, των οποίων η κυκλοφορία από τις εταιρείες έχει διακοπεί και του οποίου τα τελευταία χρόνια η λειτουργία είναι σχεδόν ανύπαρκτη».