Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, αυξάνει τον κίνδυνο για επτά τύπους καρκίνου, σύμφωνα με ανασκόπηση έρευνας που έγινε από την καθηγήτρια Jennie Connor του πανεπιστημίου Otago στη Νέα Ζηλανδία.
Η αναθεώρηση, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Addiction, δείχνει τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και των ακόλουθων καρκίνων: στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος, παχέος εντέρου, ορθού και μαστού. Η ανασκόπηση βασίστηκε σε μελέτη από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο.
Η νέα σκοπιά στην έρευνα αυτή έδειξε ότι υπάρχει μια αιτιώδης συνάφεια (δηλαδή σχέση αιτίας – αποτελέσματος) μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου, η οποία είναι ισχυρότερη από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα υποστηρίζει η Connor.
«Μια αιτιολογική συσχέτιση σημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί άμεσα καρκίνο», έγραψε χαρακτηριστικά στην σχετική της έκθεση.
Η έκθεση αυτή κάνει αναφορά στις αποδείξεις ότι το αλκοόλ προκάλεσε περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους από καρκίνο το 2012 και το 5,8% των θανάτων από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη και συχνότερη είναι η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος για καρκίνο, αλλά αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και όσους καταναλώνουν μέτρια προς χαμηλή ποσότητα αλκοόλ.
Τα ευρήματα της έρευνας δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με προηγούμενες θεωρίες, ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η έρευνα της Connor προτρέπει τους ανθρώπους να πάρουν στα σοβαρά τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ και να αντιμετωπίζουν με σκεπτικότητα άλλες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι μπορεί να έχει και θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Κάποια σύγχυση και σκεπτικισμός για το αν το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο είναι αναμενόμενο να υπάρχει, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η αμφιβολία αυτή προκαλείται από την λανθασμένη διάχυση και διάδοση της παραπληροφόρησης, η οποία υπονομεύει ευρήματα της έρευνας», λέει η ίδια στην έκθεσή της.