– Δεν χάνουν το ακίνητο που επέλεξαν να αγοράσουν και το φθηνό δάνειο που εξασφάλισαν μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ όσοι δικαιούχοι καθυστερήσουν να λάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να «κλείσει» η διαδικασία: Στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης έχουν συσταθεί Ειδικές Επιτροπές που υποδέχονται τα σχετικά αιτήματα για παρατάσεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το enikonomia, «δεύτερη ευκαιρία» να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια θα έχουν οι επιλαχόντες του προγράμματος.

Χρήματα τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για αγορές ακινήτων μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να… αποδεσμευτούν: Και μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει σε επιλαχόντες του Προγράμματος να είναι … οι επόμενοι που θα λάβουν φθηνά δάνεια για την αγορά κατοικίας.

Ποια είναι τα «αγκάθια» του προγράμματος

Γιατί υπάρχει η πιθανότητα να απελευθερωθούν χρήματα; Εάν ένας δικαιούχος που έχει εγκεκριμένο ένα ποσό δεν προχωρά στην αγορά ακινήτου, επειδή πχ μπορεί το ακίνητο να μην περάσει από τεχνικό και νομικό έλεγχο ή η συμφωνία να μην προχωρήσει ή οτιδήποτε να συμβεί και να μην γίνει η αγορά, τότε το ποσό θα πάει σε κάποιον άλλον από τους επιλαχόντες. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.

Την ίδια ώρα, μέσω ειδικών επιτροπών η ΔΥΠΑ επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα «αγκάθι» του προγράμματος: Εάν κάποιος πάει να αγοράσει σπίτι ξέρει ότι σε κάποιες υπηρεσίες –όπως τα υποθηκοφυλακεία- υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων εγγράφων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά όταν χάνονται εξαιτίας των καθυστερήσεων αυτών οι προθεσμίες, η ΔΥΠΑ επιδεικνύει ευελιξία: Έχουν συσταθεί αρμόδιες επιτροπές που δέχονται αιτήσεις και χορηγούν τις απαραίτητες προθεσμίες.

Τι ισχύει με τη σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), τονίζει πως οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 40.000 αιτήσεις και από τον αριθμό αυτόν 23.875 έλαβαν προέγκριση και 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της έγκρισης, δηλαδή ξεκίνησε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου, δεσμεύοντας 742 εκ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό των 750 εκ. ευρώ που υπήρχε για το πρόγραμμα.

Το 60% των 9.378 εγκεκριμένων δανείων αφορούν σε νέα ζευγάρια, ενώ το 88% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ. Τα περισσότερα δάνεια έχουν εγκριθεί στην Περιφέρεια Αττικής (39%) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (22%) και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (7%), Θεσσαλίας (6%) και Δυτικής Ελλάδας (6%). Οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει συνολικά 989,5 εκ. ευρώ και ο μέσος όρος δανείου ανέρχεται σε 105.510 ευρώ.

Όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και έχουν λάβει οικονομική προέγκριση από την τράπεζά τους, μπορούν, εφόσον δεν έχει εκπνεύσει η προβλεπόμενη προθεσμία των 60 ημερών, να προσκομίσουν τον μοναδικό αριθμό του ακινήτου που τους ενδιαφέρει και ακολούθως η τράπεζα να υποβάλει στην ΕΑΤ το αίτημά τους.

Ωστόσο, εφιστάται η προσοχή στους ενδιαφερομένους ότι για την πορεία αυτών των αιτήσεων θα τηρηθεί αντίστοιχη σειρά προτεραιότητας και η τελική ένταξη στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα πραγματοποιείται εφόσον ακυρωθούν προγενέστερες, ήδη ενταγμένες, αιτήσεις και αποδεσμευθούν πόροι.