Τι θα γίνει με την απεργία – ΠΟΕΔΗΝ, ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλα Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου. Ακόμα, δεν έχει γίνει σαφές τι θα κάνουν τα μέσα μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, κλπ), καθώς δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις.
Αναλυτικότερα, στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτέμβριου, στις 10:30 στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10:30 έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10:00 στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10:30, στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Γιάννενα, στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο.
ΝΕΟ επίδομα 1.000 ευρώ σε 30.000 δικαιούχους
Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10:00 στην πλ. Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11:00 στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10:30 στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10:30 στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10:00 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.
Ποιοι απεργούν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει απόφαση μέχρι στιγμής για συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία είναι:
Εργατικά κέντρα
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Ιωαννίνων
Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Αν. Αττικής
Εργατικό Κέντρο Άρτας
Εργατικό Κέντρο ΒΣ Δωδεκανήσου
Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας
Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς Ιθάκης
Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Εργατικό Κέντρο Λευκάδας
Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς»
Εργατικό Κέντρο Σάμου
Εργατικό Κέντρο Πάτρας
Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο
Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου
Εργατικό Κέντρο Λαμίας
Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας
Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
Εργατικό Κέντρο Φωκίδας
Ομοσπονδίες
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών
Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ελλάδας
Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου
Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
Τι προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Σύμφωνα με το iEidiseis, με το υπό κατάθεση στη Βουλή εργασιακό νομοσχέδιο και, κυρίως, μέσω των αλλεπάλληλων δηλώσεων το υπουργού Εργασίας στα τηλεοπτικά (κατά προτίμηση) κανάλια, έχουν ανατραπεί όχι μόνο οι θεμελιώδεις εργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος του ΠΑΣΟΚ (1264 του 1982), αλλά ακόμη ο νόμος Χατζηδάκη (4808 του 2021) και ο νόμος του Ελευθερίου Βενιζέλου 2112/20.
Ειδικά, μετά την κατάργηση του 5νθημέρου (εργασία το Σάββατο σε κάθε επιχείρηση), όπου η Σαββατιάτικη απασχόληση θα αμείβεται με 40%, από 60% που ισχύει σήμερα, επεκτείνεται πλέον η τακτική λειτουργία των επιχειρήσεων και τις Κυριακές, ενώ μειώνεται η αποζημίωση για την Κυριακάτική αργία από +75%, στο 40%!
Όπως και με την διάταξη για την απασχόληση τα Σάββατο (πέραν του 40ωρου την εβδομήντα).
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη ότι η υπερωρία (Σάββατο, όπου ο μισθωτός θα είναι υποχρεωμένος να εργάζεται πέραν της υποχρέωσης για 10ωρη καθημερινή εργασία χωρίς υπερωρία, άρα 58 ώρες απασχόληση την εβδομάδα), δεν θα κληρώνεται με +60%, όπως μέχρι τώρα προβλέπεται, αλλά με +40%.
Αναφορικά με το καθημερινό 10ωρο απασχόλησης χωρίς υπερωρία (σ.σ. προβλεπόταν η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μέχρι το 2021), με τον νόμο 4808/21 (Χατζηδάκη) έπρεπε, τυπικά έστω, να τη ζητήσει ο εργαζόμενος (αλλαγή με ατομική σύμβαση εργασίας).
Με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη η ευθύνη για τον ημερήσιο χρόνο εργασίας περνάει στον εργοδότη (Προσωπάρχη) ο οποίος και ζητάει την τροποποίηση της ατομικής σύμβασης εργασίας…
Σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου προβλέπεται:
6μηνη δοκιμαστική περίοδο για τον μισθωτό, αλλά μέχρι να συμπληρώσει 12μηνο δεν θα λαμβάνει καμία αποζημίωση απόλυσης
Παραμένει η πρόβλεψη για μη επαναπρόσληψη εργαζομένου ο οποίος έχει παρανόμως (όπως δικαστήριο έκρινε) απολυθεί!
Επίσης επιτρέπεται η «κατσαρή» (πρωί-απόγευμα) βραδιά στο… 4ωρο (μερική απασχόληση).