Τι πρέπει να ξέρετε για τη:  Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις περί της μισθοδοσίας μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ έχει κοινοποιήσει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Κοζάνης, προς ενημέρωση των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ.

Ακολουθούν οι Ερωτήσεις και Απαντήσεις

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ;

Η μισθοδοσία διενεργείται κάθε 27 του προηγούμενου μήνα και κάθε 13 του τρέχοντος μήνα για τους μονίμους και κάθε 10 του επόμενου για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί πληρώνονται μέσω χρηματικών ενταλμάτων.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΜΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ;

Για την αλλαγή του τραπεζικού λογαριασμού απαιτείται αντίγραφο του νέου λογαριασμού με τη μορφή του ΙΒΑΝ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο παλαιός λογαριασμός να παραμείνει ενεργός έως ότου πιστωθεί η μισθοδοσία στο νέο λογαριασμό. Για την μεταβολή αυτή μπορεί να χρειαστεί να παρέλθει ένας μήνας.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΟΥ;

Η Μισθοδοσία υπολογίζεται μέσω του προγράμματος μισθοδοσίας του Υ.Παι.Θ. ΔΙΑΣ και πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό σας απευθείας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π.) ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΜΟΥ Για τη δήλωση του νεογέννητου τέκνου απαιτείται ληξιαρχική πράξη γέννησης και μια υπεύθυνη δήλωση όπου να αναγράφεται ποιος εκ των δυο συζύγων ασφαλίζει υγειονομικά το τέκνο.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Η’ ΣΕ ΙΕΚ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΩ;

Ναι, προσκομίζοντας τη βεβαίωση εγγραφής από το Πανεπιστήμιο. Ειδικότερα οι μητέρες δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος, θα πρέπει να αναγράψουν επάνω στη βεβαίωση και το δικό τους ονοματεπώνυμο.

ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ;

Το επίδομα χορηγείται έως την ενηλικίωση του παιδιού ή εφόρου ζωής αν είναι με ειδικές ανάγκες. Στην περίπτωση σπουδών, χορηγείται για τη διάρκεια της υποχρεωτικής φοίτησης και σε κάθε περίπτωση έως τα 24 έτη. Δεν χορηγείται σε υπάλληλο με τέκνα τα οποία έχουν ίδια εισοδήματα, είτε από την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος, είτε από άλλη πηγή, υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση και το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ύψος του αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας. Η βεβαίωση φοίτησης υποβάλλεται στην αρχή και δεν απαιτείται η επαναϋποβολή της κάθε χρόνο. Ο δικαιούχος γονέας είναι υπεύθυνος να ενημερώνει την Υπηρεσία μας για τυχόν μεταβολές στην φοίτηση, που μπορούν να επιφέρουν μεταβολή στη χορήγηση του επιδόματος όπως π.χ. διακοπή φοίτησης, αλλαγή σχολής, απόκτηση εισοδήματος κ.λ.π.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΟ ΓΑΜΟ ΜΟΥ Ή ΤΗ ΛΥΣΗ ΑΥΤΟΥ;

Ναι, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

ΕΧΩ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΩ;

Ναι, προσκομίζοντας αντίγραφο της νέας ταυτότητας ή αποστέλλοντας τη με email ή με fax. Στην περίπτωση της αποστολής μέσω fax, να αναγράψετε το ονοματεπώνυμό σας όπως και τον αριθμό της νέας ταυτότητας με στυλό λόγω πιθανής αλλοίωσης του κειμένου.

ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ. ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΩ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΟΥ;

Ναι. Για κάθε μια μέρα κανονικής άδειας αφαιρούνται 15 ημέρες από το σύνολο του διαστήματος εργασίας που λογίζεται για τον υπολογισμό της αποζημίωσης αδείας.

ΕΊΜΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ Ή ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΜΟΥ;

Οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών πρέπει να κατατεθούν προς αναγνώριση συνάφειας στο ΠΥΣΔΕ, από τους κατόχους. Με την αναγνώριση αυτή χορηγούνται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, 2 ΜΚ για την απόκτηση μεταπτυχιακού και 6 ΜΚ για την απόκτηση διδακτορικού.

ΕΧΩ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΊ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΛΌΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΜΟΥ;

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με την υποπαράγραφο β της παραγράφου 5 του άρθρου 38 του ν. 4024/2011,οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% τουλάχιστον, απαλλάσσονται από την καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης Σύμφωνα με την υποπαράγραφο ε της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του Ν.4172/2013, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%) απαλλάσσονται από το φόρο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνωστοποίηση στην Μισθοδοσία των παραπάνω, με την υποβολή της βεβαίωσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής.

ΕΧΩ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ;

Οδοιπορικά λόγω διάθεσης για συμπλήρωση του ωραρίου δικαιούνται όσοι εκπαιδευτικοί έχουν διατεθεί σε γειτονική πόλη, κωμόπολη ή χωριό εκτός και αν ο τόπος της διάθεσής τους συμπίπτει με τον τόπο κατοικίας τους ή της οργανικής τους θέσης. Ως απόσταση λογίζεται η μικρότερη μεταξύ του σχολείου διάθεσης και του τόπου κατοικίας ή της οργανικής θέσης.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΜΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΑΠΟΔΟΧΏΝ. ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΏ;

Η Υπηρεσία μας αποστέλλει κάθε μήνα στο προσωπικό email του κάθε υπαλλήλου αυτοματοποιημένο μήνυμα με το ενημερωτικό σημείωμα των αποδοχών, εφόσον ο υπάλληλος μας έχει δηλώσει το email του. Το μηνιαίο εκκαθαριστικό, μπορεί να εκτυπωθεί και ​μέσω του συνδέσμου της ΕΑΠ που υπάρχει εδώ. Διαφορετικά, επικοινωνείτε με το γραφείο μας για να σας αποσταλεί με fax. ΠΟΙΟ

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ Η΄ΣΤΑΣΗΣ;

Σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.4024/2011, στην περίπτωση απεργίας γίνεται περικοπή για κάθε μέρα απεργίας το 1/25 των μεικτών μηνιαίων αποδοχών, συμπεριλαμβανομένης και της συντάξιμης εργοδοτικής εισφοράς. Τα ποσά των μικτών μηνιαίων αποδοχών όπως και των εργοδοτικών εισφορών, αναγράφονται στο ατομικό μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα. Κατά την 3ωρη στάση περικόπτεται το 1/50.

ΕΧΩ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΜΟΥ;

Ως ημερομηνία διορισμού και έναρξης μεταβολών, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία που φέρει το ΦΕΚ διορισμού, εφόσον η ανάληψη υπηρεσίας λαμβάνει χώρα εντός ενός μήνα από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης διορισμού. Αλλιώς, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.. Η καταβολή της μισθοδοσίας άρχεται, σε κάθε περίπτωση, από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

ΩΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΣ, ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΡΑΤΉΣΕΙΣ;

Οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι, που είναι υπόχρεοι να μετέχουν στο Μ.Τ.Π.Υ., οφείλουν να καταβάλουν το δικαίωμα εγγραφής, το οποίο ισούται με το σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών ενός μήνα. Το ποσό αυτό παρακρατείται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση αναγνώρισης προϋπηρεσίας ή και σπουδών που έχει ως αποτέλεσμα την μεταβολή του Μισθολογικού Κλιμακίου, εφόσον τα οικονομικά αποτελέσματα που επέρχονται στο μισθό των νεοδιόριστων υπαλλήλων ανατρέχουν αναδρομικά στην ημερομηνία διορισμού, η παρακράτηση θα αναπροσαρμοστεί στις επόμενες δόσεις που απομένουν. ​

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ;

Για την καταβολή των οδοιπορικών υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας στο γρ. 27 κάθε μήνα (α) ημερολόγιο από το/τα σχολείο/α διάθεσης, (β) φωτοαντίγραφο του διπλώματος οδήγησης ή τα αποκόμματα των εισιτηρίων σε περίπτωση μετακίνησης με λεωφορείο & (γ) υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ο τόπος κατοικίας του δικαιούχου εκπαιδευτικού.

ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΣΠΑ & ΠΔΕ;

Για την καταβολή των οδοιπορικών των εκπαιδευτικών ΕΣΠΑ & ΠΔΕ, αναρτάται στην ιστοσελίδα https://invoices-schools.espa.minedu.gov.gr σε μορφή .pdf το ημερολόγιο από το/τα σχολείο/α διάθεσης. Το φωτοαντίγραφο του διπλώματος οδήγησης ή τα αποκόμματα των εισιτηρίων σε περίπτωση μετακίνησης με λεωφορείο & η υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ο τόπος κατοικίας του δικαιούχου εκπαιδευτικού, υποβάλλονται στο γρ. 27 της Υπηρεσίας μας μία μόνο φορά και όχι κάθε μήνα.

ΜΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΗΝΑ, ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑ (ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΦΟΡΕΑ Η’ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ Η’ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΚΛΠ). ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΥΤΗ;

Η μισθοδοσία του εκάστοτε μήνα προκαταβάλλεται. Αν έχετε πληρωθεί, αλλά δεν πρόκειται να εργαστείτε το μήνα που σας καταβλήθηκε η μισθοδοσία, τότε αφού ενημερώσετε τη Μισθοδοσία για την καταβολή, αυτή θα προβεί σε υπολογισμό του ποσού που οφείλετε να επιστρέψετε, ως αχρεωστήτως ληφθέν, στο Δημόσιο Ταμείο. Σύμφωνα με το Ν.4354/2015, το ποσό που οφείλετε να επιστρέψετε είναι το φορολογητέο ποσό, που προκύπτει από την άθροιση του καθαρού, του φόρου, της εισφοράς αλληλεγγύης και τυχόν συνδικαλιστικών εισφορών και δανείων. Οι εισφορές που καταβλήθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία, θα αναζητηθούν από την Υπηρεσίας μας. Για την αποφυγή των παραπάνω, καλό είναι να ενημερώνετε εκ των προτέρων, εφόσον το γνωρίζετε, τη Μισθοδοσία για την έγκαιρη διακοπή της μισθοδοσίας σας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ