Tι λέει η υπουργός Εσωτερικών για την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο, το μισθολόγιο και την αξιολόγηση – Προκηρύξεις για προσλήψεις σε πάνω από 180 φορείς
Πιο αναλυτικά, ένα τεστ προσομοίωσης, που θα πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες και με το οποίο θα εξετάζεται η αντίδραση σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων και επίλυσης προβλημάτων, θα περιμένει τους υποψήφιους εργαζομένους σε συγκεκριμένες θέσεις στο Δημόσιο, αποκαλύπτει η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, λίγες μόλις ώρες πριν την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.
Φωτιές: Βίντεο – ντοκουμέντο με τη συντριβή Canadair
Περνάμε από το κράτος που διαρκώς βελτιώνεται για να καλύψει τις ανάγκες του πολίτη, στο κράτος που λειτουργεί με επίκεντρο τον πολίτη. Πώς θα το επιτύχετε αυτό;
«Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν μέσο για να υπηρετήσουμε τους πολίτες με σεβασμό και προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Οικοδομώντας σε όσα σημαντικά βήματα ήδη έγιναν τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, τώρα οφείλουμε να δρομολογήσουμε το μεγάλο άλμα. Να περάσουμε από το κράτος που διαρκώς βελτιώνεται για να καλύψει τις προτεραιότητες του πολίτη, στο κράτος που σχεδιάζει εξ αρχής βάσει των προτεραιοτήτων του πολίτη. Προφανώς, δεν θα σταματήσουμε να βελτιώνουμε την παροχή υπηρεσιών. Αυτό που αλλάζει είναι ότι ο αρχικός σχεδιασμός, τα προγράμματα δράσης, θα έχουν ως βάση τις προτεραιότητες των πολιτών. Για να δώσω ένα παράδειγμα, σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα προβλέπουν τις ανάγκες σε δημοσίους υπαλλήλους, με βάση τον αντίκτυπο των τεχνολογικών, κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του κράτους σε προσωπικό και να μην υπάρχουν κενά, που πρέπει εκ των υστέρων να καλυφθούν».
Η τεχνολογία πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στο να τοποθετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση;
«Με πολλούς τρόπους. Θα αναφέρω έναν ενδεικτικό: δρομολογούμε την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού εργαλείου, το οποίο θα συμβάλει στον έλεγχο δεξιοτήτων σε κέντρα αξιολόγησης (Assessment Centers), τα οποία θα διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για τη χρήση εξελιγμένων εργαλείων διάγνωσης της καταλληλότητας των υποψηφίων σε συνάρτηση με το προφίλ της υπό πλήρωση θέσης. Για να γίνω πιο σαφής, φανταστείτε ένα περιβάλλον προσομοίωσης εντός του οποίου υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να απασχοληθούν στο Δημόσιο θα εξετάζονται σε ουδέτερο χρόνο, ως προς την αντίδρασή τους σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων και επίλυσης προβλημάτων. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να επιτύχουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών, μέσω της δημιουργίας μιας «δεξαμενής» υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων».
Για εμάς το ζήτημα της διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν είναι δεξιό, αριστερό ή κεντρώο. Είναι εθνικό.
Επαναφορά της νομοθετικής ρύθμισης για ψήφο των αποδήμων χωρίς περιορισμούς. Είναι πιο ώριμες πλέον οι συνθήκες; Πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι απόδημοι στους εκλογικούς καταλόγους;
«Οπως γνωρίζετε, η ΝΔ είχε καταθέσει την ίδια ακριβώς πρόταση για άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό το 2021. Τότε, τα τρία κόμματα που στήριξαν την προσπάθεια αυτή (ΝΔ, ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελλ. Λύση) αριθμούσαν 190 βουλευτές και δεν επετεύχθη η συνταγματικά προβλεπόμενη συναίνεση 200 βουλευτών για την ισχύ της ρύθμισης. Σήμερα, που οι πολιτικές συνθήκες είναι διαφορετικές, η σύνθεση της Βουλής επίσης και οι συνθήκες πιο ώριμες, επανακαταθέσαμε την ίδια πρόταση. Για εμάς το ζήτημα της διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν είναι δεξιό, αριστερό ή κεντρώο. Είναι εθνικό. Οι απόδημοι Ελληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Εχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Η ευκαιρία που έχουμε είναι ιστορική, και η ευθύνη που βαραίνει όλους τους βουλευτές μεγάλη. Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί, πέρα και πάνω από κόμματα, σε αυτή την ιστορική πράξη εθνικής ευθύνης. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν στο εξωτερικό, εκτιμάται ότι πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες».
Σε αναμονή βρίσκονται 14.875 επιτυχόντες του γραπτού πανελλαδικού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Ποιο είναι το σχέδιο για επίσπευση των προσλήψεων;
«Η ταχύτερη και πιο στοχευμένη στελέχωση του Δημοσίου με το απαραίτητο προσωπικό βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές μας. Το πολυτιμότερο συστατικό για τις αλλαγές που σχεδιάζουμε στο Δημόσιο είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, συναντήθηκα με τη διοίκηση του ΑΣΕΠ προκειμένου να δρομολογήσουμε ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες προσλήψεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην απορρόφηση των επιτυχόντων του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ τον περασμένο Μάρτιο. Προχωρούν οι ενέργειες για την έκδοση των πρώτων προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ για προσλήψεις σε πάνω από 180 φορείς του Δημοσίου από τη «δεξαμενή» των επιτυχόντων σε ειδικότητες όπως μηχανικούς, γεωπόνους, πληροφορικούς, κτηνιάτρους, οικονομολόγους, νομικούς, ψυχολόγους, προσωπικό διοικητικών καθηκόντων. Παράλληλα και ξεχωριστά από την απορρόφηση επιτυχόντων του πανελλαδικού διαγωνισμού, έχει δοθεί προτεραιότητα σε προσλήψεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα η Υγεία όπου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει 10.000 προσλήψεις. Προ ημερών, μάλιστα, άνοιξε η πλατφόρμα για την πρόσληψη 250 διασωστών στο ΕΚΑΒ».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ήδη την υλοποίηση της δέσμευσής μας για αυξήσεις στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση του επιδόματος παιδιού, αλλά και σημαντική αύξηση του επιδόματος για θέσεις ευθύνης.
Μετά από 14 χρόνια, έρχονται αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων…
«Πράγματι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ήδη την υλοποίηση της δέσμευσής μας για αυξήσεις στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση του επιδόματος παιδιού, αλλά και σημαντική αύξηση του επιδόματος για θέσεις ευθύνης. Είναι υψηλές οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες μας από τους εργαζομένους στο Δημόσιο, και είναι δίκαιο και απαραίτητο οι οικονομικές τους απολαβές να ενισχυθούν, μετά από 14 ολόκληρα χρόνια. Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαιτέρως στην αύξηση του επιδόματος για θέσεις ευθύνης. Περιμένουμε πολλά από όσους έχουν κριθεί και υπηρετούν στις θέσεις αυτές και θεωρούμε τον ρόλο τους καταλυτικό για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την εξυπηρέτηση των πολιτών».
Αξιολόγηση, μπόνους παραγωγικότητας, επιμόρφωση. Τι να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι;
«Με μία φράση, δίκαιη αντιμετώπιση, συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, αντικειμενική αξιολόγηση, καλύτερες αμοιβές, επιβράβευση. Ξεκινώ από την επιμόρφωση, όπου, με την πολύτιμη συνδρομή και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στοχεύουμε στην υλοποίηση 250.000 επιμορφωτικών προγραμμάτων για δημοσίους υπαλλήλους. Παράλληλα, αναπτύσσουμε ένα νέο, πάγιο σύστημα επιβράβευσης και παρακίνησης, στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, καθιερώνουμε, δηλαδή, οριζοντίως bonus παραγωγικότητας. Εφαρμόζουμε την αξιολόγηση παντού. Αμεσα ξεκινά και η διαδικασία πιστοποίησης των Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενός νέου θεσμού που θα λειτουργήσει ως σημείο επαφής στα υπουργεία και λοιπούς φορείς του Δημοσίου για την εφαρμογή της στοχοθεσίας και της αξιολόγησης».
Με τη σύνθεση της νέας Βουλής, θεωρείτε πως δημιουργούνται συνθήκες ευρύτερων συναινέσεων σε κρίσιμα ζητήματα;
«Ελπίζω ότι θα υπάρξουν συναινέσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Η κοινωνία τις απαιτεί και η Νέα Δημοκρατία θα τις επιδιώξει. Ενα πρώτο δείγμα των προθέσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουμε με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Σε ένα ζήτημα δημοκρατίας, που υπερβαίνει κομματικούς διαχωρισμούς, ευχή μας είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Τα πρώτα σημάδια από τις πρώτες συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής είναι πολύ θετικά».
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ