Παρεμβάσεις ΠΕ: Σε ιστορικής σημασίας απόφαση για την αξιολόγηση κατέληξε η 92η ΓΣ αντιπροσώπων της ΔΟΕ ψηφίζοντας ομόφωνα ότι συνεχίζεται η Απεργία Αποχή και οι στάσεις εργασίας από την ατομική αξιολόγηση του 4823/21 και όλες τις ενδεδειγμένες, επιτυχημένες μορφές του αγώνα ενάντια στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση.

Η απόφαση αυτή λίγες μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές εκπέμπει σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι το εκπαιδευτικό κίνημα δεν υποτάσσεται, ότι ο αγώνας συνεχίζεται και ότι οι εκπαιδευτικοί υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο απέναντι στην ιδιωτικοποίηση, τον ανταγωνισμό, την κατηγοριοποίηση, υπερασπίζονται τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Το ρεύμα των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων έθεσε με μεγάλη επίταση την ανάγκη η 92η ΓΣ αντιπροσώπων να αποφασίσει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιδιώξει να βγάλει την Απεργία Αποχή και τις στάσεις εργασίας παράνομες τότε η ΔΟΕ θα κάνει όλες τις αναγκαίες επαναπροκηρύξεις (ΑΔΕΔΥ/πρωτοβάθμια με καθοδήγηση από τη ΔΟΕ κεντρικά/ΔΟΕ). Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ.

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις δηλώνουν την αποφασιστικότητα τους να συνεχιστεί ο αγώνας. Καταθέτουν την πρόταση για Απεργία Αποχή σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες ώστε σε περίπτωση που αρνηθεί η ΔΟΕ, τότε η επαναπροκήρυξή να υλοποιηθεί από τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία ενισχύοντας τον αγωνιστικό συντονισμό τους. Να κηρύξουν αυτά την Απεργία Αποχή. Όπως με τα 77 σωματεία έτσι και τώρα, να σηκώσουν τη σκυτάλη της συνέχισης του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Η χρονιά που πέρασε έδειξε ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης έχει αγωνιστική φλέβα, και μάλιστα δυνατή, που εκτείνεται από την μια γωνιά της χώρας στην άλλη και απαντά με δυναμισμό στις προσπάθειες υπουργείου και αξιολογητών να διαλύσουν το δημόσιο σχολείο! Μπλοκάρε την ατομική αξιολόγηση σθεναρά από το πιο μικρό χωριό μέχρι τα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι αξιολογητ(ρι)ες δεν μπήκαν στα σχολεία μας και ακόμα και στις επισκέψεις «γνωριμίας» βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τους συλλόγους διδασκόντων, τις/τους νεοδιόριστες/ους που δήλωσαν μαζικά Απεργία Αποχή!

Η απόφαση της 92ης ΓΣ έχει σημάνει ένα νέο σάλπισμα αγώνα σε όλες και όλους τις/τους εκπαιδευτικούς για να βγει και πάλι ο κλάδος ενωμένος στη μάχη για την ακύρωση και ανατροπή της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα.

Νόμος Χατζηδάκη

Αρνητική εξέλιξη ήταν η απόφαση του συνεδρίου σχετικά με τον νόμο Χατζηδάκη. Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις κατέθεσαν στην 92η ΓΣ, πρόταση απόφασης αντίστοιχη με την απόφαση του 38ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ με τη συμπλήρωση που αφορά στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, την απαίτηση να γίνουν αποκλειστικά δια ζώσης και με άδεια. Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ κατέθεσε κι αυτή πρόταση αντίστοιχη αλλά δεν συμπεριέλαβε τις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Η απόφαση του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ δε στηρίχτηκε από ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ στην 92η ΓΣ της ΔΟΕ. Αντίθετα, από τις δυνάμεις αυτές ψηφίστηκε απόφαση που καταγγέλλει γενικόλογα τον νόμο Χατζηδάκη χωρίς καμία απολύτως δέσμευση από το συνδικάτο ότι δε θα τον εφαρμόσει. Η απόφαση της 92ης είναι μια γενικόλογη έκθεση ιδεών που δεν δεσμεύει πολιτικοσυνδικαλιστικά το συνδικάτο και καμία παράταξη για κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα: να μην αλλάξουν τα καταστατικά των συλλόγων, να μην εντάξουν το υβριδικό σύστημα (δια ζώσης και ηλεκτρονικά ταυτόχρονα) στις διαδικασίες τους (εκλογές και συνελεύσεις), η ΓΣ αντιπροσώπων της ΔΟΕ να γίνει με βάση το υπάρχον σύστημα, να μην εγγραφούν στο ΓΕΜΗΣΟΕ, να μην αλλάξουν τον τρόπο κήρυξης των απεργιών. Αποτελεί ανοιχτή προσπάθεια υπονόμευσης και ακύρωσης της απόφασης του 38ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ που με σαφήνεια έκλεινε την πόρτα στην εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη και στις ηλεκτρονικές διαδικασίες των σωματείων (ΓΣ, αρχαιρεσίες κλπ). Η παράταξη του ΔΙΚΤΥΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ) αναλαμβάνει ιστορικές ευθύνες για αυτή την εξέλιξη στο επίπεδο της ΔΟΕ μια και στην ΑΔΕΔΥ την είχε ψηφίσει.

Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για την κατάργηση και τη μη εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη σε κάθε σύλλογο και στην ομοσπονδία, να μην επιτρέψουμε να διαλυθούν οι συλλογικές διαδικασίες των σωματείων μας, με πρώτο μέλημά μας να ενισχυθεί αποφασιστικά η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις δια ζώσης διαδικασίες των ΓΣ, των κινητοποιήσεων, των εκλογών.

Σύμβαση Εργασίας

Η απόφαση που αφορά τη σύμβαση εργασίας που ψήφισαν οι ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ δεν εμπεριέχει τις βασικές διεκδικήσεις του κλάδου σε οικονομικά, συνταξιοδοτικά, εργασιακά, θεσμικά ζητήματα γιατί με βάση τη θεματολογία της αποδέχεται τον νόμο 2738/99 που αφορά στις διαπραγματεύσεις στο δημόσιο. Ο συγκεκριμένος νόμος δεν επιτρέπει συλλογικές διαπραγματεύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα των μισθών, των συντάξεων, του συστήματος προσλήψεων, των οργανικών θέσεων κλπ. Έτσι, αυτό που μένει τελικά είναι τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, της επιμόρφωσης, των αδειών, των υπηρεσιακών μεταβολών (μεταθέσεις κ.ά.). Το κρίσιμο είναι ότι με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού εκπαιδευτικού κινήματος απεμπολείται και επίσημα η διεκδίκηση για Γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εφ’ όλης της ύλης.

Οι Παρεμβάσεις κινήσεις Συσπειρώσεις καταψηφίσαμε την απόφαση αυτή και στηρίξαμε την πρόταση που καταθέσαμε σε όλες τις ΓΣ των συλλόγων για Γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εφ’ όλης της ύλης με την οποία ως συνδικάτο διεκδικούμε οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις όπως η ΔΟΕ με βάση και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης να μπορούν να διεκδικούν, να διαπραγματεύονται και να κερδίζουν καλύτερες προϋποθέσεις στα μισθολογικά, εργασιακά κι εκπαιδευτικά ζητήματα. Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ ψήφισε λευκό μη στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την πρόταση που είχε καταθέσει στα εκπαιδευτικά σωματεία και περιείχε οικονομικές διεκδικήσεις.

Οικονομικά

Οι Παρεμβάσεις κινήσεις Συσπειρώσεις καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων με βασικό αίτημα να μην υπάρχει κανένας πρώτος καθαρός μισθός στο δημόσιο κάτω από 1000 ευρώ (για την εκπαίδευση με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες), και αναπροσαρμογή όλων των ΜΚ με βάση το νέο κατώτατο καθαρό. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εκπαιδευτικούς. Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό. Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο, επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, επιστροφή του ΜΚ που παρακρατήθηκε, αφορολόγητο 12.000 ευρώ και 4.000 για κάθε παιδί, καθώς και ένα σύνολο διεκδικήσεων ενάντια στην ακρίβεια. Στηρίξαμε την πρόταση που καταθέσαμε, καταψηφίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ) γιατί δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο οικονομικό αίτημα, αναφέρεται γενικόλογα σε αυξήσεις σε μια περίοδο που υπάρχει ανάγκη να σηκωθεί ψηλά και με συγκεκριμένα οικονομικά αιτήματα το ζήτημα των αυξήσεων στους μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργαζομένης πλειοψηφίας.

Οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός

Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις καταψηφίσαμε τον οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό με βάση τη συνολική και δημοσιευμένη πρόταση των Παρεμβάσεων, καθώς θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στην πολιτική αναγκαιότητα και στους αγώνες που δίνει ή θα έπρεπε να οργανωθούν από τη μεριά των εργαζομένων. Από τον έλεγχο των οικονομικών πεπραγμένων δεν προέκυψε κάτι μεμπτό από άποψη διαχείρισης.

Θεωρούμε αναγκαίο, να μειωθούν συνολικά τα διάφορα έξοδα και να αυξηθούν σημαντικά τα ποσά που δαπανώνται για τη στήριξη των κινητοποιήσεων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται η οικονομική αξιοποίηση των χρημάτων στην ανάγκη προβολής και στήριξης των αγωνιστικών και απεργιακών δράσεων του κλάδου. Για το σκοπό αυτό οι Παρεμβάσεις καταθέσαμε ένα σύνολο προτάσεων και τονίσαμε ότι με τη νέα συνδικαλιστική χρονιά το ΔΣ της ΔΟΕ οφείλει να συζητά κάθε μήνα τον μηνιαίο οικονομικό απολογισμό και τις τροποποιήσεις του όπως ορίζει το καταστατικό άρθρο (άρθρο 17, παρ. 5, άρθρο 26 παρ. 3), πράγμα που δεν κάνει ως τώρα.

Ψήφισμα

Ως Παρεμβάσεις καταθέσαμε ψήφισμα που αφορούσε το έγκλημα στην Πύλο καθώς και την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων/μεταναστόπουλων-αιτούντων άσυλο ενάντια στις κλειστές δομές-φυλακές με βάση και την επιστολή Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων σχετικά με τα ζητήματα αυτά. Το ψήφισμα δεν συζητήθηκε και το θέμα παραπέμφθηκε στο ΔΣ της ΔΟΕ, δηλαδή στις καλένδες.