Το ipaidia.gr έλαβε και δημοσιεύει καταγγελία από γονείς Μαθητών της Καλαμαριάς για τα παιδιά ΑΜΕΑ σχετικά με τις συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ίδια τα παιδιά ΑΜΕΑ καθώς και οι οικογένειές τους σε όλη την επικράτεια. Δείτε αναλυτικά τι καταγγέλουν

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί το ζήτημα της φροντίδας, της εκπαίδευσης, του ποιοτικού ελεύθερου χρόνου των πιο ευάλωτων παιδιών στην Καλαμαριά. Τα παιδιά με αναπηρία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή, στον βιοπορισμό τους, στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μιας και οι δομές είναι ελάχιστες και η πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους περιορισμένη.

Θα αναφερθούμε για πολλοστή φορά στην έλλειψη Ειδικού Σχολείου στην Καλαμαριά, σχολείο που είναι ιδρυμένο από το 2005, αλλά κάθε χρόνο αναστέλλεται η λειτουργία του λόγω έλλειψης σχολικής στέγης. Ως εκ τούτου, τα παιδιά που χρήζουν φοίτησης σε ειδικό σχολείο πηγαίνουν στη διασπορά, στην καλή περίπτωση σε όμορο δήμο. Είναι προφανής η ταλαιπωρία των παιδιών και των οικογενειών τους. Είναι γνωστό ότι το κτηριακό ζήτημα για παιδιά στην ειδική αγωγή είναι γενικευμένο. Απλά να θυμίσουμε το ΕΕΕΕΚ Θέρμης που στεγάζεται σε μαγαζιά, το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη που στεγάζεται σε πρώην βιοτεχνία, με γυψοσανίδες που είχαν τρωκτικά. Και αναρωτιόμαστε: πόσο κοστολογούν την υγεία, την ασφάλεια και τις αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών;

Η κατάσταση και η αντιμετώπιση των ΑμεΑ είναι ίδια σε όλη την Επικράτεια. Υποστελέχωση των δομών, με εργαζόμενους που δουλεύουν κυριολεκτικά για χαρτζιλίκι αντί για μισθό (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε συνοδό κατασκήνωσης το ποσό αμοιβής 250 ευρώ, για 12ήμερη – 24ωρη εργασία!). Εμείς σαν γονείς δεν μπορούμε να μη ζητούμε πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές (υπερωρίες, βραδινά, Βαρέα και Ανθυγιεινά κτλ.). Αυτή η αντιμετώπιση και η συνεχής καταβαράθρωση δικαιωμάτων, δείχνει ότι η φύλαξη, η φροντίδα και η αγωγή ΑμεΑ ως αντικείμενο εργασίας, υποβαθμίζεται στο όνομα του κόστους ή του κέρδους των επιχειρηματιών του κλάδου, ενώ θα μπορούσε να καλύπτει ζωτικές ανάγκες για το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας. Δυστυχώς όμως το κράτος και ο δήμος επιλέγουν να κάνουν οικονομία για τα άτομα με αναπηρία.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου το Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία και Γονέων και Κηδεμόνων Αυτών «ο Ηλιάτορας», μας εκτέθηκαν ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση των ΑμεΑ.

Ένα ουσιαστικό θέμα είναι η κοινωνικοποίηση και η ομαλή ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία, δεδομένου ότι σε συνθήκες αποκλεισμού τους από την εκπαίδευση, την εργασία αλλά και την ψυχαγωγία, έχει μετατραπεί σε πολυτέλεια για λίγους. Τρέχουσα παράμετρος για το παραπάνω αποτελεί η θερινή απασχόληση για αυτά τα παιδιά. Από τον Δήμο Καλαμαριάς δεν προβλέπεται θερινή απασχόληση αποκλειστικά για ΑμεΑ, με ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο «Ηλιάτορας» έχει ήδη εκθέσει το θέμα στις Δημοτικές αρχές, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς απαιτούμε άμεσα να υπάρξει μέριμνα και να αρχίσει η θερινή απασχόληση για αυτά τα παιδιά, σε χώρο προσβάσιμο και κατάλληλο, με όλο το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι δυνατότητες για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των γονέων, αλλά κυρίως το αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού, υπάρχουν και είναι πολλές. Ένα μόνο παράδειγμα είναι ότι στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου δεν λειτουργεί πρωινό τμήμα.

Δεύτερο ζήτημα που μας εκτέθηκε είναι η θερινή κατασκήνωση για ΑμεΑ. Παραθέτουμε την ανάρτηση του σωματείου «Ηλιάτορας» η οποία ως ΔΣ μας βρίσκουν σύμφωνους: «Ως αναφορά με το θέμα που προέκυψε σχετικά με το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Δήμου μας, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι τα παιδιά μας συμμετέχουν σε πολύ λιγότερες ψυχοκινητικές δραστηριότητες σε σχέση με μη ανάπηρους συνομηλίκους τους, καταφεύγοντας εξ ανάγκης σε ατομικές παθητικές δραστηριότητες στο σπίτι και στην διάθεση κυρίως των νέων μελών της οικογένειας να ασχοληθούν μαζί τους. Η κατασκήνωση είναι χαρά, διασκέδαση, είναι ένταξη σε μια μικρή κοινωνία, είναι εργοθεραπεία και ψυχοθεραπεία! Είναι οι μοναδικές διακοπές των παιδιών μας και τις περιμένουν με αγωνία όλη τη χρονιά! Επίσης είναι ανάσα ζωής για τους γονείς και τους κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία!!»

Ο Δήμος αρχικά κάλυπτε τις 10 από τις 14 ημέρες και με την ισχυρή πίεση των γονέων έγιναν 12. Γεγονός που καταδεικνύει την «οικονομία» που κάνει το κράτος και ο Δήμος Καλαμαριάς πάνω στις πλάτες και στα δικαιώματα των παιδιών μας! Γνωρίζουμε ότι στην Καλαμαριά υπάρχουν περισσότερα από 8000 άτομα με αναπηρίες όλων των κατηγοριών, ενώ η δημοτική αρχή διαχρονικά αρνείται να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία επικαλούμενη τα «προσωπικά δεδομένα». Ακόμα όμως και με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, σήμερα επωφελείται ένα μικρό ποσοστό από τις υπάρχουσες δομές ενώ και στις κατασκηνώσεις μένουν απ’ έξω πάρα πολλά ΑμεΑ.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το 2023 υπάρχει έλλειψη ολοκληρωμένων δομών που να προάγουν, να καλύπτουν και να μεριμνούν για τις ανάγκες των ΑμεΑ, να ανακουφίζουν την επιβαρυμένη καθημερινότητά των ιδίων και των κηδεμόνων τους. Ζητούμε άμεσα από τον Δήμο Καλαμαριάς να επιληφθεί των ζητημάτων και να μας γνωστοποιήσει τις ενέργειές του.

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς θα αντισταθούμε μαζί με τα παιδιά και τους κηδεμόνες τους σε αυτή την πολιτική που αντιμετωπίζει σαν κόστος την κοινωνική παροχή και πρόνοια. Και θα παλέψουμε για τη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που αγκαλιάζουν τις ανάγκες κάθε ανθρώπου, χωρίς αποκλεισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025