Τρεις καινούργιοι συν ένας εκ μεταφοράς από το 2015 «κόφτες», αποκλείουν χιλιάδες άνεργους, πολύτεκνους, ανάπηρους και οικονομικά ασθενέστερους φορολογούμενους από το να έχουν είτε έκπτωση 50%, είτε πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2016.
Μόνο χθες η εγκύκλιος του ΓΓ εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή πρόσθεσε άλλες δύο προϋποθέσεις για την περικοπή των εκπτώσεων που προβλέπει ο βασικός νόμος για τον ΕΝΦΙΑ (4223/13).
Συγκεκριμένα η φετινή εγκύκλιος η οποία είναι ουσιαστική τροποποίηση της αντίστοιχης εγκυκλίου που είχε εκδοθεί το 2015, προβλέπει ότι η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ χάνεται εάν οι δικαιούχοι:
1 Δεν καταθέσουν εμπρόθεσμα – για οποιοδήποτε λόγο – την φορολογική τους δήλωση. Κατά σύμπτωση η εγκύκλιος εκδόθηκε μια μέρα πριν από σημερινή καταληκτική ημερομηνία για την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
2 Δεν καταθέσουν εμπρόθεσμα την δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) με μεταβολές της ακίνητης περιουσίας τους για τα έτη έως το 2015, έως και τις 29 Ιουλίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων.
3 Χάνουν από 50% του ποσοστού της έκπτωσης που δικαιούνται όσοι έχουν εισοδήματα από τόκους πάνω 300 ευρώ, μέχρι και 100% της έκθεσης όσοι έχουν εισόδημα από τόκους πάνω από 600 ευρώ.
Αυτό το μάθαμε από το μίνι φορολογικό που επισυνάφθηκε στον νόμο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα.
4 Δεν πληρούν και τα «έμμεσα» εισοδηματικά κριτήρια που είχε θεσπίσει η τέως ΓΓ δημοσίων εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαϊδου με την εφαρμοστική εγκύκλιο του ΕΝΦΙΑ του 2015 τα οποία δεν «τροποποίησε» η φετινή εγκύκλιος του κ. Πιτσιλή.
Ειδικότερα δεν παύει ούτε και φέτος το σχιζοφρενικό φαινόμενο, ποσά από κάθε είδους επιδόματα να υπολογίζονταν μεν στο «καθαρό οικογενειακό εισόδημα» με βάση το οποίο παρέχεται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά να έχουν απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος.
Στα εισοδήματα αυτά περιλαμβάνονται:
– Όλα τα ποσά των επιδομάτων στήριξης τέκνων και των ειδικών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων τα οποία καταβλήθηκαν από τον ΟΓΑ.
– Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.
– Το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη των ολικώς τυφλών ή των κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.
– Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης, δηλαδή οι αποζημιώσεις απόλυσης ή εθελουσίας εξόδου.
– Τα επιδόματα ανεργίας που εισπράχθηκαν από τον ΟΑΕΔ.
– Τα ποσά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), τα οποία καταβλήθηκαν στο φορολογούμενο εφόσον ήταν χαμηλοσυνταξιούχος.
Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου υπό τις εξής προϋποθέσεις:
– Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος.
– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
– Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Η έκπτωση γίνεται απαλλαγή (έκπτωση 100%) για τις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, να μην έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
enikonomia