Μεγάλη ανησυχία για το αν όλα θα λειτουργήσουν ομαλά στις Πανελλήνιες 2023 μετά τα σοβαρά προβλήματα στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, εντατικούς ελέγχους στο σύστημα μετάδοσης των θεμάτων και απανωτές δοκιμαστικές εκπομπές στα εξεταστικά κέντρα, για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας,www.minedu.gov.gr, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, που ξεκινούν την Παρασκευή 2 του μήνα για τα Γενικά Λύκεια (Ημερήσια και Εσπερινά) και την Πέμπτη για τα Επαγγελματικά Λύκεια.
Πανελλήνιες 2023: Τι πρέπει να ξέρετε για τις βάσεις εισαγωγής – Πότε θα ανακοινωθούν
Σε επιφυλακή το υπουργείο Παιδείας
Μετά το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις προαγωγικές εξετάσεις των Λυκείων μέσω της τράπεζας θεμάτων, το υπουργείο Παιδείας εντατικοποιεί τους ελέγχους και στο σύστημα μετάδοσης των θεμάτων για τις Πανελλαδικές, ενώ θα έχει τη στήριξη τόσο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κάτι που γίνεται πάντα στις πανελλαδικές ώστε να παραμένει εξασφαλισμένο το αδιάβλητο των διαγωνισμών και να μην υπάρχουν προβλήματα ακόμη και με τεχνικά θέματα, όπως οι καθυστερήσεις στη μετάδοση των θεμάτων.
Το χτεσινό πρόβλημα πάντως, κινητοποίησε ακόμη περισσότερο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ακολούθησαν συσκέψεις με υψηλόβαθμα στελέχη έτσι ώστε να σιγουρευτούν για την ασφάλεια του συστήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων στις πανελλαδικές είναι εντελώς διαφορετικό και καμία σχέση δεν έχει με τις προαγωγικές εξετάσεις μέσω της Τράπεζας θεμάτων.
Η αντικατάσταση του συστήματος το 2021
Μάλιστα το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα (VBI) αντικαταστάθηκε το 2021 με νέο (το λεγόμενο ΣΑΜ) καθώς θεωρείται υπερσύγχρονο με πολλές δικλείδες ασφαλείας και το οποίο δεν επηρεάζεται από κακόβουλες επιθέσεις. Το 2021 όταν λειτούργησε πρώτη φορά, το μόνο πρόβλημα, που εμφανίστηκε ήταν κάποιες καθυστερήσεις στη μετάδοση των θεμάτων σε ορισμένα σχολεία.
Τα τεχνικά αυτά θέματα αντιμετωπίστηκαν και πέρυσι δεν εμφανίστηκε κανένα πρόβλημα. Όπως δήλωσαν χτες τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης το πρόβλημα με τις προαγωγικές εξετάσεις και την Τράπεζα θεμάτων, προκλήθηκε, όταν η σχετική πλατφόρμα « την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).
Μάλιστα ανέφεραν ότι έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική.
Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του»>. Μάλιστα ξεκαθάρισαν ότι το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.