Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, και πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την δεύτερη και πιο σημαντική φάση της διαδικασίας, δηλαδή για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ , ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, οι επιτυχόντες του διαγωνισμού είναι 14.875, σε σύνολο 77.073 , ποσοστό που αγγίζει το 19,3%.
Θρίλερ με το θάνατο 15 παιδιών σε δύο νοσοκομεία της χώρας- Σε εξέλιξη έρευνα
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «επιτυχών δεν σημαίνει απαραίτητα και διοριστέος» και πρόσθεσε: «Θα ακολουθήσουν προκηρύξεις για συγκεκριμένες θέσεις όπου εκεί, αξιοποιώντας το βαθμό που πήραν όσοι πέρασαν τη βάση και με τυχόν μικρές αλλά καίριες προσαυξήσεις που θα λάβουν από μεταπτυχιακά ή διδακτορικά που κατέχουν ή από την εργασιακή εμπειρία που διαθέτουν, θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν περαιτέρω τη βαθμολογία τους για μια συγκεκριμένη ειδικότητα».
Σχετικά με τον σχεδιασμό του ΑΣΕΠ για τον χρόνο έκδοσης των πρώτων προκηρύξεων, ο κ. Παπαϊωάννου, γνωστοποίησε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί τρεις προκηρύξεις μέχρι τον Σεπτέμβριο οι οποίες θα αφορούν ειδικότητες Τ.Ε και Π.Ε ενώ ταυτόχρονα, πρόκειται να εκδοθούν και μικρότερες προκηρύξεις για Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) στις οποίες θα μπορούν να κάνουν αίτηση αποκλειστικά και μόνο, όσοι βρίσκονται στους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.
«Προ των πυλών βρίσκεται και μια ακόμη προκήρυξη που θα αφορά μόνιμες προσλήψεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και θα έχει επείγοντα χαρακτήρα λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι προαναφερθείσες προκηρύξεις πρόκειται να καλύψουν όλες τις προγραμματισμένες προσλήψεις για τα έτη 2022 και 2023 ενώ σε ότι αφορά στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024, εξήγησε ότι «βάσει νόμου προβλέπεται ότι ο επόμενος διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο χρόνια και οι πίνακες θα ισχύσουν για τρία χρόνια».
Αναφορικά με τη μείωση του χρόνου που απαιτήθηκε για την έκδοση των αποτελεσμάτων, σε σχέση με προηγούμενους διαγωνισμούς και συγκεκριμένα δύο μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας βαθμολόγησης, επισήμανε ότι οφείλεται στη συστηματική εργασία των εργαζομένων του ΑΣΕΠ -συχνά σε 7ήμερη βάση- καθώς και των συμβούλων που ενεπλάκησαν στο εγχείρημα.