Μέχρι και το τέλος του μήνα, όπως αναφέρει η ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ, παρατείνεται η ημερομηνία λήξης των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης ανέργων και εργαζομένων σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Αναλυρικότερα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΥΠΑ, παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2023 η ημερομηνία λήξης των προγραμμάτων.
Εκλογές 2023 – ΕΠΙΣΗΜΟ: Τι ώρα θα βγουν τα αποτελέσματα
Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ που απευθύνονται σε 120.000 ανέργους και 150.000 εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχα, υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης–NextGenerationEU.
Σημειώνεται ότι η ημερομηνία λήξης των «προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζόμενων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023.
Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης, για την απόκτηση ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων και να λάβουν αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.
Στόχος της δράσης είναι οι καταρτιζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
Τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ απευθύνονται σε 270.000 ανέργους και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης–NextGenerationEU.
Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων παρακολουθούν προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης, για την απόκτηση ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων και να λάβουν αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Οι ωφελούμενοι άνεργοι λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ.
Ποιους αφορά το επίδομα
Το επίδομα αφορά ανέργους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία προγράμματα κατάρτισης της επιλογής τους και πιστοποιήθηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Το πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων 120.000 ανέργων υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU. Στόχος της δράσης είναι η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους και να επιτευχθεί ταχύτερα η εργασιακή επανένταξή τους.
Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, με διά ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), που περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Ποιοι εργαζόμενοι θα λάβουν 400 ευρώ από τη ΔΥΠΑ
Ένα νέο πρόγραμμα επανακατάρτισης ανέργων έρχεται από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) δίνει voucher 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων μπορούν να συμμετέχουν εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, άνω των 18 ετων με ενεργή κάρτα ανεργίας.
Το επίδομα των 400 ευρώ αφορά τους εργαζόμενους άνω των 18 ετών, που απασχολούνται σε όλους τους κλάδους, ενώ η εκπαίδευση δίνει έμφαση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Το νέο voucher αφορά το έργο: «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».
Πώς λαμβάνουν το επίδομα
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος καλούνται να επιλέξουν το Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης που έχουν αξιολογηθεί και εμφανίζονται στο voucher.gov.gr (πατήστε ΕΔΩ).
Μετά το πέρας του προγράμματος θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Κατάρτιση σε ψηφιακές & «πράσινες δεξιότητεs» υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας (50-250 ώρες)- Εκπαιδευτικό Επίδομα έως 1.000 ευρώ
Πιστοποίηση φυσικών προσώπων σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων για ψηφιακές δεξιότητες
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους παρόχους κατάρτισης (ΚΕΚ) και να δηλώσουν ενδιαφέρον για εγγραφή.