Τι αναφέρει η Ένωση Γονέων Καλαμαριάς για το αναβαθμισμένο ολοήμερο σχολείο:
Έκπληξη μας προκαλεί, όπως και σε πλήθος συλλόγων γονέων, η αιφνίδια αλλαγή του προγραμματισμού της λειτουργίας του ολοημέρου σε σχολεία του Δήμου μας, σύμφωνα με την οποία καταργείται πρακτικά το κλασικό ολοήμερο. Μετά από έγγραφο που στάλθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και ενώ ήδη είχαν συμπληρωθεί οι αιτήσεις από τους γονείς για το ολοήμερο πρόγραμμα, οι διευθύνσεις των σχολείων ζητούν να τις αποσύρουν και να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους στο νέο διευρυμένο ολοήμερο, με δύο επιλογές αποχώρησης, στις 15:50 και στις 17:30. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά συγχωνεύεται ένα τμήμα του ολοημέρου, εκείνο κατά το οποίο τα παιδιά σχολούσαν στις 15:00, το οποίο είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους γονείς.
Παράλληλα οδηγούν τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά στο διευρυμένο ολοήμερο, για το οποίο το Υπουργείο Παιδείας πρόσφατα εξέδωσε εφαρμοστική εγκύκλιο αναφερόμενο στο αναβαθμισμένο πρόγραμμά του. Όπως διαπιστώνουμε όμως, στην ουσία δεν πρόκειται για καμία απολύτως αναβάθμιση του Προγράμματος ολοημέρου, μιας και δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο για την ουσιαστική υλοποίησή του. Αντίθετα, πρόκειται για την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, δηλαδή παιδοφυλακτήριο μέχρι τις 5:30 μ.μ.
Το διευρυμένο – αναβαθμισμένο ολοήμερο, θα μπορούσε να αποτελεί διέξοδο για γονείς και μαθητές, εφόσον όντως παρείχε τη δυνατότητα για επιπλέον ποιοτικές, δωρεάν δραστηριότητες, σε σύγχρονα, αναβαθμισμένα κτίρια με όλες τις απαιτούμενες υποδομές. Δραστηριότητες για τις οποίες οι γονείς σήμερα πρέπει να καταβάλουν σημαντικά χρηματικά ποσά (εφόσον έχουν τη δυνατότητα) για να τις προσφέρουν στα παιδιά τους.
Δεν μπορούμε, όμως, να δεχτούμε να αποτελεί απλά φύλαξη των παιδιών μας, αποσκοπώντας στην αύξηση του εργασιακού μας χρόνου και μάλιστα σε κτίρια πολλές φορές ακατάλληλα και αφιλόξενα, που μας αποτρέπουν να αφήσουμε τα παιδιά περισσότερες ώρες στο σχολείο. Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός της υποστελέχωσης, αλλά και της μη πρόβλεψης για μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, όπως είναι το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, ο τραπεζοκόμος και ο υπεύθυνος ολοημέρου.
Το ολοήμερο σχολείο θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των παιδιών μας, τόσο για ποιοτική σίτιση και ευχάριστη διαμονή στο σχολείο, όσο και για μελέτη, κοινωνικοποίηση και ουσιαστική ενασχόληση με αξιόλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Αιτούμαστε:
· Να αναβαθμιστεί πρακτικά και ποιοτικά η λειτουργία των ολοημέρων, με πλήρες διδακτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους, σε όλα τα σχολεία και προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης.
· Να μειωθεί ανά τμήμα ο αριθμός των μαθητών για να διευκολύνεται η μελέτη των μαθημάτων τους, εφόσον αυτό αποτελεί έναν από τους στόχους του ολοήμερου σχολείου, σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
· Να διαμορφωθούν οι κατάλληλες υποδομές και να παρέχεται ο απαιτούμενος εξοπλισμός, ώστε να προσφέρεται και στην πράξη, και όχι μόνο στις εξαγγελίες, το αναβαθμισμένο περιεχόμενο του ολοημέρου, παρέχοντας πραγματικά δωρεάν καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες.
· Να προσληφθούν τραπεζοκόμοι και να δημιουργηθούν τραπεζαρίες στα σχολεία με την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση.
· Έως ότου οι εξαγγελίες γίνουν πράξη, να μην καταργηθεί το κλασικό ολοήμερο, αλλά να παραμείνει η δυνατότητα αποχώρησης στις 15:00, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.