Πρόβλημα για τις επιχειρήσεις η εύρεση ανθρώπινου δυναμικού σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Οι λόγοι για τις ελλείψεις που παρατηρούνται είναι ωστόσο εντελώς διαφορετικοί ανά περίπτωση και ανά κλάδο.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το cnn greece, οι ελλείψεις στην εστίαση και τον τουρισμό έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με τους όρους και τις συνθήκες που δεν ικανοποιούν τους εργαζόμενους, όπως εξαντλητικά ωράρια, περιορισμένες απολαβές και δύσκολες ακόμη και συνθήκες διαβίωσης ιδίως όταν πρόκειται για καλοκαιρινή εργασία.
Youth Pass: Ποιοί νέοι θα λάβουν επίδομα – voucher 150 ευρώ – Πού θα χρησιμοποιείται
Σε άλλους κλάδους το πρόβλημα προκύπτει λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού με κατάλληλες δεξιότητες ώστε να καλύψουν τις αντίστοιχες θέσεις.
Ενδεικτικά της εικόνας είναι τα αποτελέσματα έρευνας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία περίπου εννέα στις 10 επιχειρήσεις αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό στην παρούσα χρονική συγκυρία, έναντι 9,3% του δείγματος που δεν αναζητεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν δεν αξιολογεί το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως «καθόλου σημαντικό», ενώ το 2,5% το αξιολογεί ως «λίγο σημαντικό». Αντίθετα, το 47,5% το αξιολογεί ως πολύ σημαντικό, ενώ οι μισές επιχειρήσεις το αξιολογούν ως πάρα πολύ σημαντικό.
Περίπου οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος αναζητούν ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων, και οδηγούς, ενώ το 48,3% του δείγματος αναζητεί ανειδίκευτους εργάτες. Αντίστοιχα, το 42,4% αναζητεί επαγγελματίες (μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, νομικούς, κ.α.), το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπάλληλους γραφείου (γραμματείς, εξυπηρέτηση πελατών, υπάλληλοι υποδοχής, ταμίες, κα.) αντίστοιχα, και το 21,2% ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.
Οι πιο δυσεύρετες ειδικότητες και δεξιότητες
Σε έρευνα του ΕΒΕΑ παράλληλα αποτυπώνονται τα εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις ως προς την εύρεση κατάλληλου προσωπικού. Μόλις το 3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βρήκε με ευκολία τις δεξιότητες που αναζητούσε. Το 31,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, αλλά τελικά κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το 17,2% ανέφερε ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι τόσο μεγάλος που προβλέπει ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει σωστά τις ανάγκες του.
Ο μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας προσέλκυσης προσωπικού με τις δεξιότητες που ζητούν για τις κενές τους θέσεις φαίνεται εντοπίζεται σ μικρότερες επιχειρήσεις, με τζίρο κάτω από 250.000 ευρώ. Το 41,2% εξ αυτών προβλέπει ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του σε εργατικό δυναμικό.
Οι ειδικότητες, για τις οποίες οι επιχειρήσεις δηλώνουν δυσκολία να βρουν προσωπικό, είναι των μηχανικών (16,7%), των οικονομικών (13,9%) και τεχνικών (11,1%) κλάδων, καθώς και της πληροφορικής (9,6%). Παράλληλα το 63,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είναι δύσκολο να βρουν καλά καταρτισμένους εργαζόμενους σε τεχνικές ειδικότητες, 40,9% ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού με τις ψηφιακές δεξιότητες που έχει ανάγκη, το 53,5% των επιχειρήσεων διαπιστώνει μεγάλη έλλειψη προσωπικού με την κατάλληλη εμπειρία. Τέλος 6 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν προσφέρει στους αποφοίτους γνώσεις και δεξιότητες που θα διευκόλυναν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Τουρισμός και εστίαση
Για ελλείψεις στον τουρισμό που φτάνουν φέτος τις 80.000 έκανε λόγο μιλώντας στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης. Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ζητήματος ανέφερε ότι φέτος θα λειτουργήσει το σύστημα εισαγωγής εργαζομένων από το εξωτερικό ενώ όπως είπε εκτιμάται ότι θα έλθουν 10.000 εργαζόμενοι προκειμένου να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Έντονο είναι το πρόβλημα και στον κλάδο της εστίασης με τις επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε όλα τα πόστα ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.