Έξυπνες επιλογές για τις Πανελλήνιες 2023 – Η περιζήτητη ιατρική, το «κλειδί» της βιολογίας και ο «εύκολος» δρόμος για τις σχολές κοινού πεδίου
Στο 3ο πεδίο υπάρχουν έξυπνες επιλογές σχολών και τµηµάτων, µε τεράστιο ενδιαφέρον για την αγορά εργασίας, όπως η Βιοϊατρική και άλλες, τις οποίες µπορούν να κατακτήσουν οι υποψήφιοι και µε χαµηλότερες βαθµολογίες σε σχέση µε τις ιατρικές.
Τα µυστικά του 3ου επιστηµονικού πεδίου αποκαλύπτουν για τους υποψηφίους σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης, και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
ΟΙΕΛΕ για την ελεύθερη γονεϊκή επιλογή και vouchers στο πρόγραμμα της ΝΔ: το τέλος της δημόσιας εκπαίδευσης
Το 3ο επιστηµονικό πεδίο Επιστηµών Υγείας και Ζωής είναι λοιπόν το πεδίο των περιζήτητων ιατρικών σχολών. Βρίσκεται στην αιχµή των υποψηφίων που θέλουν να εισαχθούν σε όλο το φάσµα των σχολών Υγείας, αλλά και σε οδοντιατρικές, φαρµακευτικές και κτηνιατρικές σχολές, αλλά και σε σχολές επιστηµών τροφίµων και διαιτολογίας. ∆ηµοφιλή είναι και τα Τµήµατα Βιολογίας, αλλά και των παραϊατρικών επαγγελµάτων, που έχουν άµεση σχέση µε την αγορά εργασίας.
Οπως λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, «έχει γίνει από πολύ νωρίς ο σωστός προγραµµατισµός, ώστε οι υποψήφιοι µε ηρεµία να κάνουν τις επαναλήψεις τους προκειµένου να συµµετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και µία ηµέρα νωρίτερα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ». Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του πεδίου είναι οι υψηλές βάσεις που σηµειώνονται στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην περιφέρεια. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι σπουδές στο 3ο πεδίο δίνουν τα εχέγγυα για επαγγελµατική αποκατάσταση. «Στα συν αυτού του πεδίου είναι ότι στη θέση των Μαθηµατικών υπάρχει η Βιολογία, ένα µάθηµα ευκολότερο, που βοηθά τους υποψηφίους να πάρουν µεγαλύτερη βαθµολογία», επισηµαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης. Για τον λόγο αυτόν, εξηγεί ο εκπαιδευτικός, πολλοί υποψήφιοι που θέλουν να ακολουθήσουν σχολές από το κοινό πεδίο, όπως Παιδαγωγικά και Γυµναστικές Ακαδηµίες, επιλέγουν το 3ο πεδίο, αντί του 2ου, για να ξεφύγουν από τα Μαθηµατικά. Ενα ακόµα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του πεδίου, το οποίο πέρυσι επέλεξαν 13.600 υποψήφιοι, είναι ότι οι υψηλές βάσεις είναι παντού, σε όλο το φάσµα των σχολών. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαφειαδάκης, «παραδοσιακά, τα τµήµατα των χηµικών του Πολυτεχνείου, από το 2ο επιστηµονικό πεδίο, είναι περί τα 1.000 µόρια πιο κάτω από τα αντίστοιχα τµήµατα χηµικών από το 3ο επιστηµονικό πεδίο. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση των καλών µαθητών και στην εξέταση στη Βιολογία αντί των Μαθηµατικών, που ευνοεί τους υποψηφίους».
Πού στρέφεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν τα τελευταία χρόνια οι υποψήφιοι για το γνωστικό αντικείµενο της Βιοϊατρικής, µε το Τµήµα Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής να κρατά τα σκήπτρα, καθώς και για την Πληροφορική, όπου το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας έχει Τµήµα Πληροφορικής µε εφαρµογές στη Βιοϊατρική. Μια καλή επιλογή γι’ αυτό το πεδίο είναι και το Τµήµα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη, που τα τελευταία χρόνια το προτιµούν οι υποψήφιοι, ενώ κλασική επιλογή παραµένουν οι νοσηλευτικές σχολές και τα παραϊατρικά τµήµατα. Στο 3ο πεδίο ελκυστικά θεωρούνται επίσης τα Τµήµατα Επιδηµιολογίας, ∆ιαιτολογίας και ∆ιατροφολογίας, όπως αυτό στην Καλαµάτα, µε 11.850 µόρια πέρυσι, και στη Σητεία µε 10.290. Μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και τα Τµήµατα Λογοθεραπείας, όπως αυτό στην Πάτρα, το οποίο πέρυσι είχε 13.556 µόρια, και στην Καλαµάτα (12.200 µόρια). Τµήµατα όπως αυτά της Εργοθεραπείας στην Πτολεµαΐδα, που πέρυσι άνοιξε τις πύλες του µε 13.094 µόρια, και της Λογοθεραπείας Ιωαννίνων αποτελούν προτάσεις για το 3ο πεδίο. «Εξυπνη» επιλογή είναι και το Τµήµα Μαιευτικής στην Πτολεµαΐδα, µε 10.364 µόρια στις περσινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ το αντίστοιχο τµήµα στη Θεσσαλονίκη είχε 12.583 µόρια. Πολύ καλό θεωρείται και το Τµήµα Νοσηλευτικής, όπου στην Κρήτη ήταν δυνατή πέρυσι η είσοδος µε 10.325 µόρια. Επίσης, το Τµήµα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Επιστηµών στη Μυτιλήνη, µε 9.460 µόρια πέρυσι. Προτεινόµενα είναι και το Τµήµα ∆ηµόσιας και Κοινοτικής Υγείας του ΠΑ∆Α µε 11.285 µόρια, το Τµήµα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης µε 10.775 µόρια, καθώς και το Τµήµα Επιστήµης Τροφίµων και ∆ιατροφής µε 9.750 µόρια.