Παλιότερα θεωρούνταν η «ελίτ της τεχνολογίας», μιας και ήταν λαμπρά μυαλά με πρωτοπόρα δράση. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, το γύρισαν στο… έγκλημα. Εγιναν χάκερς.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες χάκερς: οι white hat hackers, οι black hat και οι grey hat και χωρίζονται ανάλογα με τις ηθικές τους αρχές.
Οι πρώτοι είναι αυτοί που εισβάλλουν σε έναν κυβερνοχώρο και αναγνωρίζουν τα τρωτά του σημεία. Οι black hat, από την άλλη, είναι εκείνοι που έχουν άριστη εξειδίκευση και χρησιμοποιούν τις γνώσεις με μη ηθικό τρόπο. Τέλος, ως grey hat χαρακτηρίζονται αυτοί που που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές για τη διερεύνηση και την προσπάθεια να τιμωρήσουν τους υποτιθέμενους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Το θέμα των χάκερς είναι αρκετά γοητευτικό, μιας και οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούν να κάνουν κάτι παρόμοιο. Γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε τους 6 πιο διάσημους και επικινδύνους χάκερς όλων των εποχών.
Mathew Bevan and Richard Pryce

Ηταν το 1996 όταν αυτοί οι δύο χάκαραν αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μια κορεατική πυρηνική εγκατάσταση. Εκείνη την εποχή, οι αξιωματούχοι δεν ήταν σίγουροι αν το δίδυμο είχε διεισδύσει σε εγκατάσταση της Βόρειας ή της Νότιας Κορέας. Ευτυχώς ήταν το νότιο τμήμα, γιατί αν ήταν το βόρειο, το hacking θα σήμαινε πόλεμο.
Kevin Mitnick

Ηταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος για ηλεκτρονικά εγκλήματα στις ΗΠΑ. Μπορεί να ξεκίνησε την δράση του εκτυπώνοντας κάρτες για δωρεάν διαδρομές, δεν έμεινε, όμως, εκεί. Για δυόμιση περίπου χρόνια παραβίαζε υπολογιστές, δίκτυα τηλεφώνων, κυβερνητικά έγγραφα και δημόσια συστήματα. Αυτή τη στιγμή, εργάζεται ως υπεύθυνος ασφαλείας υπολογιστών, σχολιαστής και σύμβουλος.
Adrian Lamo

Οι «New York Times» και η «Microsoft» ήταν τα δύο ηλεκτρονικά «θύματα» του «Αστεγου Χάκερ», όπως ήταν το παρατσούκλι του. Χρησιμοποιούσε, ως ορμητήριο των επιθέσεών του, το Ιντερνετ βιβλιοθηκών και καφέ. Δεν διέπραξε ποτέ κάποιο έγκλημα, παρά μόνο όταν μπήκε στο ιδιωτικό σύστημα επικοινωνίας των NYT. Εχει, μάλιστα, εκτίσει διετή ποινή για αυτό, ενώ έχει βραβευτεί και για το δημοσιογραφικό του έργο.
Gary McKinnon

Μεταξύ του 2001 και του 2002, ο Σκωτσέζος Gary McKinnon χάκαρε 97 εγκαταστάσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και υπολογιστές της NASA. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, διέγραφε σημαντικά αρχεία, άλλα τα αντέγραφε και έκλεβε κωδικούς πρόσβασης. Η ζημιά που προκάλεσε στην κυβέρνηση εκτιμάται στα 700.000 δολάρια.
Albert Gonzalez

Σε διάστημα δύο ετών ο Albert έκλεψε πάνω από 175 εκατ. αριθμούς πιστωτικών καρτών, τις οποίες πουλούσε on line. Το ύψος του ποσού που έχει κλέψει είναι ακόμα αδιευκρίνιστο. Γεγονός πάντως είναι πως καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης.
Kevin Poulsen

Γνωστός με το παρατσούκλι «Dark Dante». Το όνομά του άρχισε να διαδίδεται, όταν εισέβαλλε στο τηλεφωνικό κέντρο του ραδιοφωνικού σταθμού KISS-FM του Los Angeles παρεμβαίνοντας στις κληρώσεις για να κερδίζει μεγάλα δώρα μεταξύ των οποίων και μια Porsche. Συνελήφθη σε ένα σουπερμάρκετ καταδικάστηκε,σε πέντε χρόνια φυλάκισης και ενώ βρισκόταν στη φυλακή δούλευε ως δημοσιογράφος. Αργότερα έγινε ο εκδότης των Wired News.
iefimerida

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025