Η κ. Κεραμέως φαίνεται πως διορθώνει κάθε νομοθετικό λάθος με ένα επόμενο, μπερδεύοντας όλο και περισσότερο το «κουβάρι» του νέου εκλογικού νόμου τον οποίο πριν από ενάμιση χρόνο εισηγήθηκε για την ανάδειξη των νεών διοικήσεων στα ΑΕΙ.
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, τρία πανεπιστήμια της χώρας δεν μπόρεσαν να εκλέξουν διοικήσεις (Αιγαίου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας) λόγω δυσλειτουργιών του νέου νόμου και με τον κίνδυνο να συμβεί το ίδιο στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας που έχουν τις επόμενες ημέρες εκλογές (Αθήνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Θεσσαλονίκης), κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία το υπουργείο Παιδείας επεμβαίνει στην κρίση των πανεπιστημιακών και μάλιστα βάζει σε ρόλο «παντοκράτορα» το πλέον δημοκρατικό όργανό τους: τη Σύγκλητο.
Κορονοϊός: Η παραλλαγή «Αρκτούρος» φέρνει ΝΕΑ συμπτώματα σε παιδιά
Η διάταξη αυτή κρίθηκε ως η κατάλληλη για να λύσει ένα από τα μεγάλα διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις εκλογές των ΑΕΙ (και το οποίο «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν επισημάνει με σειρά δημοσιευμάτων τους): τον ζυγό αριθμό των 6 εσωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων τους και την ευκολία με την οποία δυο «αντίπαλες» ομάδες θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε μια ισοβαθμία 3-3 και άρα σε αδυναμία επιλογής των εξωτερικών μελών τους.
Να θυμίσουμε εδώ ότι με τον νέο νόμο τα πανεπιστήμια της χώρας χρειάζεται να εκλέξουν με την ψήφο των καθηγητών και καθηγητριών τους 6 εσωτερικά μέλη ενός Συμβουλίου Διοίκησης.
Τα 6 αυτά εσωτερικά μέλη πρέπει στη συνέχεια να επιλέξουν 5 εξωτερικά μέλη και όλοι μαζί να διαλέξουν τον πανίσχυρο νέο πρύτανη και πρόεδρο του Συμβουλίου μεταξύ των 6 πρώτων μελών. Είναι σαφές βέβαια ότι η επιλογή των εξωτερικών μελών είναι πολύ σημαντική για την κάθε «ομάδα» ώστε να ενισχύσει τις ψήφους που θα της εξασφαλίσουν μετά την επιλογή πρύτανη.
Σε περίπτωση διαφωνίας
Αντί λοιπόν πιθανά να δοθεί βαρύτητα ψήφου μέσα στο κάθε Συμβούλιο σε εκείνον που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους ή να οριστεί ξανά ο αριθμός των εκλεγμένων μελών τους και από 6 να γίνουν 5, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε άλλη νομοθετική κίνηση: Σε περίπτωση διαφωνίας των εσωτερικών μελών κάθε Συμβουλίου σχετικά με τα εξωτερικά τους μέλη και εφόσον αυτό καταγραφεί σε δυο συνεδριάσεις τους, τότε αναλαμβάνει η Σύγκλητός τους να διαλέξει… όποιον θέλει μεταξύ των υποψηφίων.
Η Σύγκλητος που θα αποφασίζει, δε, θα είναι αυτή που θα αποτελείται από τα μέλη της προηγούμενης διοίκησής του, τα οποία θα έχουν έτσι εξουσία να επηρεάσουν την εκλογή της επόμενης. Ετσι, μπορεί οι καθηγητές και καθηγήτριες ενός Ιδρύματος να ψηφίζουν για 6 μέλη, αλλά εάν αυτά δεν έρθουν σε συμφωνία μεταξύ τους, τις «σοβαρές» αποφάσεις θα τις παίρνει η επερχόμενη Σύγκλητος.
Η τροπολογία αυτή κατετέθηκε προχθές στη 1.30 π.μ. με όριο κατάθεσης των τελευταίων τροπολογίων τις 2.30 π.μ., σε λιγότερες από 24 ώρες πριν κλείσουν οι εργασίες της Βουλής.
Το κείμενό της κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Φίλη να τη χαρακτηρίζει «παράξενη» και πιθανότατα αντισυνταγματική, και το ΠΑΣΟΚ, που τη χαρακτήρισε «εξόφθαλμα αντίθετη με τον πρόσφατο νόμο που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, ενώ αφήνει υπόνοιες ευνοιοκρατίας και στον πιο καλόπιστο».