Ο κ. Φίλης παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα πανεπιστήμια στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.
Πιο αναλυτικά, με το πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται για διπλασιασμό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε βάθος τετραετίας και την κατάθεση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων.
Συγκεκριμένα ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξήγγειλε τρεις άξονες κυβερνητικής πολιτικής, με 30 δεσμεύσεις:
Ενδεικτικά:
(α) οι απαραίτητες, επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων Μητσοτάκη – Κεραμέως, όπως είναι για παράδειγμα: η άμεση επαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων στις Συγκλήτους, η επιστροφή της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια με εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, των διατάξεων που καθιστούν τα πτυχία των αναξιολόγητων κολεγίων ισοδύναμα με των δημόσιων ΑΕΙ και άλλα.
(β) ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και του αριθμού μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας, η αύξηση του διοικητικού προσωπικού κατά τουλάχιστον 15%, η διεύρυνση υποτροφιών σε νέους επιστήμονες. Εθνικό σχέδιο φοιτητικής στέγης σε προοπτική δεκαετίας. Χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης και άλλα.
(γ) ένας νέος νόμος πλαίσιο για λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου με στόχο την ενίσχυση του συμπεριληπτικού, δημόσιου, ποιοτικού και δωρεάν χαρακτήρα τους, αλλά και την ισχυρότερη σύνδεσή τους με το οικοσύστημα των ερευνητικών κέντρων της χώρας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό. Ενίσχυση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων με ακαδημαϊκούς όρους. Δωρεάν μεταπτυχιακά. Καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα. Θεσμική προστασία όλων των νέων επιστημόνων που εργάζονται στα ΑΕΙ και άλλα.
Υποχώρησε ο Δείκτης Ακαδημαϊκής Ελευθερίας
Ο Νίκος Φίλης σχολίασε επίσης τη ραγδαία πτώση της χώρας στο Δείκτη Ακαδημαϊκής Ελευθερίας (Αcademic Freedom Index) που καταρτίζει το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Friedrich-Alexander-Universität της Γερμανίας και το V-Dem Institute Gothenburg της Σουηδίας. Σε αυτόν, η Ελλάδα για πρώτη φορά πέφτει κάτω από το 0,80 (στο 0,77), από 0,85-0,87 στο οποίο κυμαινόταν εδώ και 40 έτη, δηλ. από την ψήφιση του ν. 1268/1982 και μετά.
Συνθήκη που, εξαιτίας των αυταρχικών κυβερνητικών επιλογών, μας γυρίζει πίσω στα τέλη της δεκ. ‘70, παρά τα σημαντικά επιτεύγματα των δημοσίων πανεπιστημίων όλα αυτά τα χρόνια.