6χρονη κατέληξε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, έχοντας διακομιστεί διασωληνωμένη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ως ένα εμπύρετο περιστατικό με ραγδαία επιδείνωση, αποτελεί την πρώτη τραγική απώλεια λόγω του συγκεκριμένου παθογόνου.
Συγκεκριμένα, «Η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS – Streptococcus pyogenes)» αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το περιστατικό. Το Ιπποκράτειο γνωστοποίησε στον ΕΟΔΥ το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. Παρότι στην Ελλάδα δεν γίνεται επιτήρηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Γονείς: Nα προχωρήσει άμεσα ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων
«Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες Υγείας της χώρας» επισημαίνεται από τον Οργανισμό.
Το παιδί υπέστη σηπτικό σοκ, σύμφωνα με τους γιατρούς του Ιπποκρατείου. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη, ωστόσο ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη Δημόσια Υγεία. Δεκάδες θάνατοι παιδιών που νόσησαν από στρεπτόκοκκο έχουν καταγραφεί στη Βρετανία και στην Ευρώπη, οι περισσότεροι μέχρι και τον Ιανουάριο.
«Κάθε χρόνο, πριν από την πανδημία κορωνοϊού, καταγράφονταν περιστατικά στρεπτόκοκκου κυρίως στο τέλος Φεβρουαρίου προς την άνοιξη, μετά το κύμα της εποχικής γρίπης. Είναι ένας ιός που προκαλεί αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά, γαστρεντερίτιδα. Εμείς ενημερώναμε τους γονείς ότι μόλις σημειωθεί ύφεση της γρίπης, θα εμφανιστεί ο στρεπτόκοκκος, πολύ πριν από την άνοιξη. Όπως κι έγινε» λέει στο protothema η παιδίατρος, κυρία Άννα Παρδάλη σημειώνοντας ότι πρόκειται για συνήθεις παιδικές λοιμώξεις και πως τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Χρειάζεται, ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος μπορεί να έχει την ακραία εξέλιξη, που καταγράφηκε και στην άτυχη 6χρονη, δηλαδή το σηπτικό σοκ. «Όταν ένα παιδί έχει βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από κάποιο ιογενές νόσημα που πέρασε, όπως η γρίπη, ή έχει μειωμένη ανοσία λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής, τότε ο στρεπτόκοκκος συνιστά πολύ μεγάλη απειλή, και μπορεί να είναι θανατηφόρος» καταλήγει η ειδικός.