Τι αναφέρει το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς αναφορικά με τα σχολεία:
Ο σεισμός στις γειτονικές μας χώρες, Τουρκία και Συρία, μας προξένησε ένα ισχυρό σοκ που γρήγορα μετατράπηκε σε ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα όμως μας γέμισε με ανασφάλεια και σε κάποιο βαθμό, φόβο. Ξύπνησε δε, ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των σχολικών μας κτιρίων, την ασφάλεια των παιδιών μας και όλης της σχολικής κοινότητας γενικότερα. Ερωτήματα για την καταλληλότητα των κτιρίων, ζήτημα που θέσαμε από την αρχή της θητείας μας ως Διοικητικό Συμβούλιο προς τους αρμόδιους φορείς.
Στη χώρα μας εκλύεται πάνω από το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης και η αντισεισμική θωράκιση, τουλάχιστον των δημόσιων σχολείων, είναι καθοριστική. Το να αναδεικνύουμε λοιπόν το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μείζονος σημασίας, καθώς αποτελεί κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου.
Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε πως οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Ελλάδα τέθηκαν σε εφαρμογή ο πρώτος -με σημαντικές αδυναμίες και ελλείψεις- το 1959, ο δεύτερος το 1985 και ο σύγχρονος, που με κάποιες τροποποιήσεις ισχύει μέχρι σήμερα, το 1995. Ο έλεγχος των κτιρίων για τη σεισμική τους ικανότητα γίνεται σε τρεις διαδοχικές φάσεις. Τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο ή Ταχύ Οπτικό Έλεγχο (ΤΟΕ), τον Δευτεροβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο και τέλος την αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και (ενδεχομένως) σύνταξη μελέτης αποκατάστασης- ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια.
Στο Δήμο μας έχει ολοκληρωθεί μόνο ο Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος. Υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν χτιστεί προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1959 καθώς και του 1985 που δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα σε ουσιαστικό δευτεροβάθμιο έλεγχο (ανάθεση μελέτης, κλείσιμο της σχολικής μονάδας), ενώ τα συγκεκριμένα κτίρια έχουν καταπονηθεί και από το σεισμό του 1978. Ακόμη όμως και για τα πιο σύγχρονα κτίρια, αυτά που έχουν κατασκευαστεί από το 1995 κι έπειτα, προκύπτουν ερωτηματικά καθώς ήδη συμπληρώνουν τα 30 έτη. Δεν είναι καίριο, λοιπόν, να γίνουν μελέτες για την επιθεώρηση των θεμελίων τους, για τα προβλήματα που προκαλεί η υγρασία, για την τρωτότητα των κτιρίων συνολικότερα; Παράλληλα ας μην ξεχνάμε ότι λόγω της έλλειψης σχολικής στέγης, έχουν πραγματοποιηθεί διαφόρων τύπων παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες για να «δημιουργηθούν νέες αίθουσες» χωρίς να γνωρίζουμε εάν έχουν επηρεάσει και σε ποιο βαθμό τη στατικότητα των κτιρίων. Για όλους τους παραπάνω λόγους, μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος πέραν του Ταχέως Οπτικού.
Άρα, αυτό που επείγει είναι να προχωρήσει άμεσα ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων.
Να παρθούν όλα τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης. Ο σεισμός δεν προβλέπεται. Αυτό που μπορούμε όμως να διεκδικήσουμε κάνουμε είναι να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης.
Η ασφαλής και σύγχρονη σχολική στέγη είναι ζωτικής σημασίας.
Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων να συζητήσουν το ζήτημα στα διοικητικά τους συμβούλια, να προβληματιστούν για την ασφάλεια των σχολικών μονάδων και να προβούν σε αποφάσεις και ενέργειες.
Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς, είμαστε δίπλα σας και στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε και να στηρίξουμε τις αποφάσεις και τις δράσεις σας.